'Başbakan' ibaresi kanundan çıkarıldı

Seçim kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 'başbakan' ibaresi kanundan çıkarıldı.

'Başbakan' ibaresi kanundan çıkarıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre seçim barajı yüzde 10'dan 7'ye indirilirken siyasi partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı D'Hondt uygulaması ile belirlenecek.Yasayla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki ’başbakan’ ibaresi kanundan çıkarıldı.

D'HONT UYGULAMASI İLE BELİRLENECEK

İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulaması ile belirlenecek.

SEÇİM KURULUNUN BELİRLENMESİ

İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.

EN KIDEMLİ HAKİMDEN BAŞLAYARAK BELİRLENECEK

Ad çekmede ilk çıkan hakim başkan, sonraki iki hakim asıl ve son çıkan iki hakim yedek üye olarak belirlenecek. Ad çekmeye katılacak hakim sayısının beşten az olması durumunda, bu hakimler arasında ad çekme işlemi yapıldıktan sonra eksik kalan asıl ve yedek üyeler, en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek.

İKİ YIL SÜRE İLE GÖREV YAPACAK

Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek. Bu suretle kurulan il seçim kurulu iki yıl süre ile görev yapacak.

Bakmadan Geçme