Bakan Çavuşoğlu üçlü zirveyi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuleba ve Lavrov'un katıldığı üçlü zirvenin ardından basın açıklaması yaptı.

Bakan Çavuşoğlu üçlü zirveyi değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Söz konusu toplantının Türkiye açısından siyasî bir başarı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bir görüşmeye mucizeler yüklenmemelidir. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı başarıdır.” dedi.

“TÜRKİYE KOLAYLAŞTIRICIDIR”

Türkiye’nin ev sahibi olmadığını kolaylaştırıcı rol üstlendiğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye olarak öncelikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık durması gerekir. Özellikle Mariupol'dan insani koridor açılması gerektiğini vurguladık. Burada bir eşgüdüm yapılması gerekiyor. Eşgüdüm yapılmazsa tahliye edilecek siviller can tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bir görüşmeye mucizeler yüklenmemelidir. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı başarıdır.” diye konuştu.

“İKİNCİ TOPLANTI İÇİN DE EV SAHİBİ OLABİLİRİZ”

Bir sonraki toplantının istenmesi halinde Türkiye’de yapılabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belarus'da devam eden bir süreç de var. Bunu destekliyoruz. Ukrayna bu toplantıların Türkiye'de, Rusya ise Belarus'ta olmasını istemiş. Bunu isteriz ama toplantının yeri önemli değil. Bu süreci desteklemeye devam ediyoruz. Amacımız bölgesel barışın yeniden sağlanmasıdır.”

“GERGİNLİK SÖZ KONUSU OLMADI”

Bir basın mensubunun  toplantının genel havasını sorması üzerine Çavuşoğlu, toplantıda herhangi bir gerginlik yaşanmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, “Türkiye olarak samimi gayretlerimizi sürdüreceğiz. Herhangi bir gerginliğe yol açan, ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı. Son derece medeni bir görüşme gerçekleştirildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme