Afrika'dan yola çıktı Türkiye'ye geliyor!

Meteoroloji uzmanları Türkiye'nin perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirtti.

Afrika'dan yola çıktı Türkiye'ye geliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“YAŞLILAR VE SAĞLIK SORUNU OLANLAR DİKKATLİ OLSUN”

Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozunun sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirterek, "Havada toz yoğunluğu artması solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir. Yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar özellikle perşembe ve cuma günü biraz dikkatli olsunlar." uyarısında bulundu.

İstanbul  Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarının rüzgarla beraber farklı kıtalara hareket ettiğini söyledi.

Yaşanan olayın doğanın normal bir durumu olduğunu belirten Toros, "Çöl tozu Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'nin batısından giriş yapıyor. Ülkemiz perşembe ve cuma günü çöl tozundan etkilenecek. Daha sonra da çöl tozu Türkiye'nin doğusuna doğru hareket ederek hafta sonundan itibaren etkisini kaybedecek." diye konuştu.

"SOLUNUM SIKINTISI OLANLARI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR"

Çöl tozunun taşınımı nedeniyle sağlık sorunlarına da neden olabildiğine işaret eden Toros,  "Havada toz yoğunluğu artması solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum bağışıklık sistemine etki edebilir. Sağlık sorunu olan vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar özellikle perşembe ve cuma günü biraz dikkatli olsunlar." uyarısında bulundu.

"HAFTA SONU ETKİSİNİ KAYBEDECEK"

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir ise Türkiye'nin bahar aylarında çöl tozunu fazla aldığını ifade etti.

“HAFTA SONU ETKİSİNİ KAYDETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Çöl tozunun Kuzey Afrika'dan lodosla hareket ederek İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye'ye giriş yapacağını bildiren Özdemir  şunları söyledi:

"Çöl tozunun Perşembe ve Cuma günü Türkiye'de yoğunlaşması bekleniyor. Çöl tozu özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz'de yoğun etkisini gösterecek. Çöl tozunun hafta sonu etkisini kaydetmesini bekliyoruz."

Çöl tozlarının altın değerinde mineraller olduğunun altını çizen Özdemir, "Çöl tozlarının faydası oldukça fazla. Çöl tozları toprağa düştüğünde toprağı zenginleştirecek, denize düştüğünde denizin minerallerini arttıracak. Çöl tozları ülkemize doğal gübre taşıyacak. İnsan sağlığına olumsuz etkileri görülebilir. Kronik bronşit, astımı olanlar, çocuklar ve yaşlıların dışarı çıkmaması uygun olacak çöz tozunun etkili olduğu günlerde. Vatandaşlarımız meteorolojinin açıklamalarına dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme