6'lı masadan ortak açıklama: Cumhurbaşkanı aday açıklaması yine yok

6'lı masa 5'inci kez toplandı. Ancak beklenen Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili açıklamanın bir sonraki zirvede yapılacağı belirtildi.

6'lı masadan ortak açıklama: Cumhurbaşkanı aday açıklaması yine yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu 6'lı masanın 5’inci toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantı sonrası 6 partinin lideri ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin açtığı yaraları sarabilmek, hukukun üstünlüğünü ve siyasi ahlakı yeniden tesis edebilmek için büyük bir kararlılıkla başlattıkları iş birliği sürecinin 5’inci toplantısının İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Ortak açıklamada "İktidarın milletimizi kutuplaştırarak birbirine hasım ilan eden bu kutuplaşma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hakim olduğu yarının Türkiyesi’ni inşa etmeye kararlıyız. Bu vesileyle, bundan tam 29 yıl önce Madımak ve Başbağlar'da yitirdiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, yaşananlardan ders çıkararak, nice acı tecrübeleri yaşamamıza sebep olmuş bu siyaset anlayışını ve bu nefret dilini reddettiğimizi ve memleketimizde toplumsal barışı mutlaka tesis edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz." denildi.

Bugünkü toplantıda iş birliğinin geldiği aşamanın, milletin gündemindeki sıkıntıların ve o sıkıntıları çözmek üzere atılacak yeni adımların ele alındığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Altı siyasi partinin Genel Başkanları olarak, ’Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatımız’ ile ’Temel İlkeler ve Hedefler’ metnimizi daha önce milletimizle paylaşmıştık. Ayrıca, görevlendirdiğimiz Seçim Güvenliği ve Kurumsal Reformlar Komisyonlarının çalışmaları da kamuoyunun takdirine sunulmuştur. Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu çalışmalarını düzenli bir şekilde sürdürmektedir. İktidarın son dönemde devreye sokmaya çalıştığı politikaların dünyaya kapalı ve otoriter bir yapının kalıcı nitelik kazanması hedefine dönük olduğu açıktır. Bu çerçevede, BDDK'nın geçtiğimiz hafta içinde aldığı kararlar da açık bir şekilde serbest kambiyo sisteminden sermaye kontrol sistemine geçişin adımları olarak görülmektedir. Siyasi iktidar tarafından haziran ayında TBMM'ye sunulan ek bütçe ise ekonomi politikalarının iflasının itirafıdır. İktidar, tercihini bir kez daha enflasyonla ve işsizlikle mücadeleden, çiftçinin, memurun ve emeklilerin dertlerinden değil yandaş müteahhitlerinden ve faiz lobilerinden yana yaptığını açıkça göstermiştir. Genel Başkanlar olarak bizler, iktidarın ülkemizi geçen yüzyılda kalan, kapalı bir ekonomi-politik sisteme yöneltme çabalarına karşı mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Kurallı, verimli, rekabetçi, istihdamı önceleyen bir ekonominin güvencesi olarak, yüksek enflasyon ve işsizliği bitirmeye, çiftçimizi, emekçimizi, sanayicimizi, esnafımızı, memurumuzu ve emeklimizi refaha kavuşturmaya; milletimizin hiçbir ferdini açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkum etmemeye kararlıyız."

Bakmadan Geçme