18.57'de tüm Türkiye tatbikatta. Çök-kapan-tutun ne demek? Çök-kapan-tutun nasıl yapılır?

Düzce depreminin 23'üncü yılında, Türkiye'de aynı anda deprem tatbikatı yapılacak. 18.57'de Çök-Kapan-Tutun tatbikatı için harekete geçilecek.

18.57'de tüm Türkiye tatbikatta. Çök-kapan-tutun ne demek? Çök-kapan-tutun nasıl yapılır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanlığı organizasyonunda, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıldönümü nedeniyle yapılacak olan 'çök-kapan-tutun' tatbikatı, bugün Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de saat 18.57'de gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE’DE İLK

Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak olan tatbikat için vatandaşlara, SMS bildirim, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmeler yapılacak. Halkın korku ve paniğe kapılmaması içinse tatbikat esnasında siren sistemi kullanılmayacak. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde medya kuruluşlarından, telefondan, radyodan, cami ve belediye hoparlörlerinden yapılacak anonsta "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök-kapan-tutun tatbikatı yapılmaktadır" ifadesinin söyleneceği açıklandı.

‘ÇÖK-KAPAN-TUTUN’ NEDİR?

Tatbikat anonsuyla birlikte yapılacak olan çök-kapan-tutun hareketiyle ilgili AFAD’ın yaptığı açıklama şöyle:

Anonsla birlikte ilk olarak çöküp sağlam bir nesnenin altına giriliyor ya da yanına geçiliyor. Pencere yakınındaysanız sırt kısmınız pencereye dönük olması lazım. Kapanıp, başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyacak şekilde durmalısınız. Sarsıntı sona erene kadar, sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için nesneye tutunmanız ve nesneyi tutarken de kollarınızı yüzünüze koymanız gerekiyor. Çünkü afet esnasında uçuşan cisimlerden yüzünüzü ve gözünüzü böylece koruyabilirsiniz.

Bakmadan Geçme