Paramedik çift hastalara umut oluyor

Erzurum'da eğitimde tanışan ve hayatlarını birleştiren sağlıkçı çift, çalıştıkları istasyon ve komuta kontrol merkezinden hastalara yardımcı oluyor.

Paramedik çift hastalara umut oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte yaklaşık 2 yıl önce hizmet içi programında tanışan ve  5 ay önce evlenen 112 Acil Sağlık çalışanı Acil Tıp Teknikeri (paramedik) Bahar (26) ve Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Mehmet Ceylan (29), kutsal bir mesleği yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Paramedik Bahar Ceylan, 5 yıl sahada, son 1 yıldır ise 112 Komuta Kontrol Merkezinde çalıştığını aktardı.

Eşiyle mesleği severek yaptıklarını söyleyen Ceylan, "Komuta merkezinin yanı sıra bazen istasyonlarda eşimle nöbet de tutuyorum. Eşim eğitim biriminde görevliyken tanıştık sonra hayatlarımızı birleştirdik." dedi.

Ceylan, eşiyle aynı mesleği yapmanın güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

“FİZİKSEL VE SÖZLÜ ŞİDDETE MARUZ KALABİLİYORUZ”

112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbarı zaman zaman eşine de aktardığını ifade eden Ceylan, şöyle konuştu:

"Eşimle insanların hayatına dokunup onlara yardımcı oluyoruz, insanların acılarını dindirmek ve eşimle ekip olarak çalışmak güzel bir duygu. Coğrafya olarak kar ve kış şartlarının yoğun geçtiği bölgedeyiz. Kar yağdığında köy yolları kapanıyor ve vakaya ulaşım zor oluyor. Vatandaşlar gereksiz yere ambulansı aramamalı. Sahada bazen fiziksel ve sözel şiddete maruz kalabiliyoruz. Bu konularda vatandaşımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Gereksiz yere ambulans talep edildiğinde daha acil vakaların olduğunu da unutmamalıyız."

ATT Mehmet Ceylan ise şunları kaydetti:

"Eşimle mesaideyken neler yaşadığımızı biliyor zorlukları birlikte göğüslüyoruz. Hal böyleyken hayatı ve aynı evi meslektaş biriyle paylaşmak da güzel. Eşim farklı meslekten olsaydı 112'de yaşadığım sıkıntıları bilemezdi. O benim ben de onun neler çektiğini biliyor ve evde birbirimize, işte de hastalara yardımcı oluyoruz."

Ceylan, gittiği her vakada hastaların hayatını kurtarmanın mutluluk verici olduğunu, evden çıktıktan sonra eşiyle hastaların imdadına koştuklarını ifade etti

“AMBULANS SİREN ÇALDIĞINDA YA DA YOL İSTEDİĞİNDE DUYARSIZ KALMAYALIM”

Vatandaşların trafikte ambulansa yol vermesini isteyen Ceylan, şu ifadeleri kullandı:

"Kalbi ya da solunumu durmuş bir yetişkin veya bebeğe müdahale yapıp onu hayata döndürmek tarifsiz mutluluk, o anı yaşamak gerekiyor. Bunun yanı sıra insanların bize trafikte yol vermemelerine üzülüyoruz. Ambulans siren çaldığında ya da yol istediğinde duyarsız kalmayalım. İnsanlar yakınları hastalandığında çok agresif olabiliyor. Biz onlara yardıma gidiyoruz. 112 arandıktan sonra her 1 dakika hasta ve yakınlarına 10 dakika gibi geliyor. Bu konuda biraz daha sabır istiyoruz."

Ceylan, Kovid-19 salgını döneminde 112 Acil Sağlık ve tüm sağlık personelinin iş yükünün arttığına dikkati çekerek, böyle sürecin bir daha yaşanmamasını diledi.

İstasyonda görevliyken bazen eşinden gelen vaka ihbarına üzülerek çıktığından bahseden Ceylan, "Vaka ihbarında telsizden eşimin sesini duyunca mutlu oluyorum. Ama bazen göğüs ağrısı, kalp ya da solunum durması veya nöbet geçiren bir çocuk vakası verdiğinde üzüntüyle vakaya gidip hastalara derman olmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bize, yardımcı olsun. Emin olun sizlerin hayatına dokunmayı, sizleri hayata tutundurmayı çok istiyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme