Erzurum'da bomba imha uzmanları canları pahasına çalışıyor

Erzurum'da görev yapan bomba imha uzmanı polisler, hayatları pahasına patlayıcı düzenekleri ve şüpheli paketler üzerinde çalışıyor.

Erzurum'da bomba imha uzmanları canları pahasına çalışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli bomba imha uzmanları da olası şüpheli paketlerin ya da bombaların imhası için her an göreve hazır bekliyor.

"İLK HATAN SON HATAN OLUR"

Oldukça riskli olan ve hata kabul etmeyen görevlerini ‘ilk hatan son hatan olur’ prensibiyle titizlikle yapan bomba imha uzmanları, patlayıcı düzeneklerine hassasiyetle müdahale ediyor. Erzurum'da tam teçhizatlı bomba müdahale ekip aracıyla göreve gidip son teknolojik imkanlardan yararlanan bomba imha uzmanları, patlayıcı tespitinde bomba arama köpeği ve bomba imha robotlarını da kullanıyor.

Bölgede bulunan ve vatandaş için risk oluşturan eski top mühimmatı ya da patlayıcıların imhasında da görev alan bomba imha uzmanları, teröristlere ve suçlulara karşı operasyonlarda aktif rol alıyor.

UZMANLARIN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ 'ERTUĞRUL' VE 'KANGAL'

Alanlarıyla ilgili aldıkları eğitimleri yanı sıra sık sık tatbikat gerçekleştiren rkipler,  bu defa gerçekleştirdiği bir tatbikatta senaryo gereği 112 Acil Çağrı Merkezine şüpheli çanta bırakıldığı ihbarı doğrultusunda harekete geçti . Tatbikat gereği önce belirtilen adrese ulaşıp alanda güvenlik çemberi oluşturan ekipler,  sonrasında bomba imha uzmanlarının en büyük yardımcısı konumundaki ‘Ertuğrul’ isimli bomba imha robotu, çantanın bulunduğu alana yönlendirilerek hedefi etkisiz hale getirdi.

Senaryo gereği aynı bölgede başka bomba olması ihtimaline karşın bu kez özel kıyafetlerini giyen bomba uzmanı, ‘Kangal’  isimli sinyal kesici cihaz yardımıyla şüpheli çantanın bulunduğu alanda inceleme yaptı. Bomba uzmanı, kontrollü şekilde incelediği çantanın içerisinde ve çevresinde farklı bir patlayıcının olmadığını belirleyince işaretle durumu meslektaşlarına iletti.

BOMBA, ‘BUMBLE’NİN GÖZÜNDEN KAÇMADI

Tatbikatın üçüncü kısmında ise bomba imha uzmanları, şüpheli bir otomobilde patlayıcı madde arama dedektör köpeği ‘Bumble’ yardımıyla arama yaptı. Gerçeği aratmayan tatbikatta, otomobilin altına yerleştirilen düzeneği kısa sürede tespit eden dedektör köpeği, yere oturup ‘pasif tepki’ verdi.

Bomba uzmanları, bunun üzerine hassas burunlu dostlarına ikinci kez eğitim amaçlı arama yaptırdı. Otomobilin üzerindeki düzeneği bu kez başka bir yere yerleştiren uzmanlar, ‘Bumble’nin yeniden arama yapmasını istedi.

İkinci kez de bomba düzeneğini kısa sürede bulan dedektör köpeği, ekip arkadaşlarınca ödüllendirildi.

Bakmadan Geçme