Atatürk Üniversitesi'nin projesine 290 bin avroluk destek

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Murat Kurudirek'in araştırmacı olarak yer aldığı, ileri nükleer dedektör malzemesi geliştirilmesine dayalı proje önerisi Ufuk2020'den büyük destek aldı.

Atatürk Üniversitesi'nin projesine 290 bin avroluk destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi çerçevesinde uluslararası olmaya önem veren Atatürk Üniversitesi, başarılarına bir yenisini daha ekledi. 

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Murat Kurudirek’in araştırmacı olduğu (Global Fellowship-GF) nanoteknoloji tabanlı ileri nükleer dedektör malzemesi geliştirilmesine dayalı proje önerisi büyük ilgi gördü. Proje Avrupa Birliği Ufuk2020 MSCA-IF kapsamında 2020 yılında sunulan toplam 11 bin 573 proje arasından destek almaya hak kazanan 1630 projeden biri oldu. 

Söz konusu proje kapsamında geliştirilecek dedektör malzemeleri ile oluşturulan nükleer dedektörlerin hedeflenen kullanım alanları ise şu şekilde sıralanıyor; 

Savunma sanayii ve güvenlik sektörü, nükleer silah yapımında kullanılan malzemelerin tespiti ve bu malzemelerin kaçakçılığının önlenmesi, sınır kapılarında, gümrük kontrollerinde ve nükleer enerji santrallerinde radyasyon izleme aracı olarak da kullanılması.

“PROJE, NÜKLEER DEDEKTÖR TEKNOLOJİLERİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK” 

Bu alanda yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin hayata geçirildiği andan itibaren alandaki önemli bir boşluğu dolduracağını ifade eden Prof. Dr. Murat Kurudirek: “Ülkemizin kritik alanlarda yerli ve milli teknoloji geliştirme hedefline uygun, nükleer dedektör teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılmasını amaçlayan ve bütçesi brüt yaklaşık 290 bin avro olan proje tabanlı yurt dışı araştırma önerisine, Amerika’dan ve İngiltere’den alanında uzman bilim adamları danışmanlık yapacaklar.” şeklinde konuştu. 

REKTÖR ÇOMAKLI: “ÜÇ TEMEL MİSYONU BAŞARIYLA YÜRÜTÜYORUZ” 

Atatürk Üniversitesi’nin her alanda kendini gösterdiğini aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Üniversitemiz üç temel misyonu olan bilimsel ve akademik çalışmalar, araştırma geliştirme faaliyetleri ve üniversite-toplum iş birliği süreçlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Son olarak 11 bin 573 proje arasından ilk 2 bin proje arasına giren ve 290 bin avroluk destek alan MSCA-IF Projesi, üniversitemizin doğru yolda olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu vesileyle projenin hazırlanması ve sunulması süreçlerini yürüten Prof. Dr. Murat Kurudirek’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

UFUK2020 NEDİR? 

Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Ufuk2020 programı, 2014-2020 yılları arasındaki çağrı dönemini kapsayan oldukça yüksek bütçeli (yaklaşık 80 milyar avro) bir araştırma ve inovasyon programıdır.  Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır. 

Bakmadan Geçme