6 bin yıllık Pulur Höyük'te kalıntılara rastlandı

Erzurum'un tarihine ışık tutan 6 bin yıllık Pulur Höyük'te yapılan kazı çalışmaları esnasında tarihi kalıntılara rastlandı. 

6 bin yıllık  Pulur Höyük'te kalıntılara rastlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzurum’un Aziziye İlçesi’ne bağlı Ömertepe Mahallesi’nde yapılan karbon-14 testi sonucunda 6 bin yıllık olduğu belirlenen Pulur Höyük'te kazı çalışmaları devam ediyor. İlk olarak 1960 yılında Dr. Hamit Zübeyir Koşay ve Macar arkeolog Hermann Vary başkanlığında yapılan kazıdan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kazı için ikinci kez onay çıktı. 

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Rabia Akarsu'nun önderliğinde devam eden çalışmalarda 7 kişilik lisans ve lisansüstü  öğrenci ile 4 işçi görev alıyor. 

Yapılan çalışmalar sonucunda alanda tarım alanlarında ve günlük hayatta kullanılan tarihi kalıntılara rastlandı. Höyükte devam eden çalışmaların Erzurum’un tarihine de ışık tutacağı düşünülüyor. 

“ÇALIŞMALARIMIZDA M.Ö. 4 BİNİNCİ YILLARA ULAŞTIK” 

Dr. Rabia Akarsu, çalışmalarda M.Ö. 4 bininci yıllara ulaştıklarını belirterek, “61 yıl aradan sonra kazılarımızı başlattık. Ağustos ayından beri kazılarımız devam etmekte. Bu yıl kazılarımızı özellikle tabakalanmaya yönelik planladık. Höyüğün batı kısmında en tepeden aşağıya kadar basamaklı açma yöntemiyle yaptık. Çalışmalarımızda M.Ö. 4 bininci yıllara ulaştık. O dönemlerde özellikle Erzurum’un da içerisinde olduğu Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde Karaz kültürünün hakim olduğunu biliyoruz. Kara Höyük’te bu höyüğe çok yakın bir konumda bulunuyor. Pulur Höyük’te de bu döneme uygun kalıntılar var. Seramik, tapınma ve günlük kullanıma ait buluntular var.” dedi. 

“KARAZ KÜLTÜRÜNE AİT EN ERKEN BULUNTULARI ELDE ETTİK” 

Dr. Akarsu, izlerin Karaz kültürüne ait olduğunu belirterek, “Karaz kültürü Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağlarını kapsayan bir dönem. Bu da M.Ö. 4 bininci yıllarda başlayıp 2 binli yıllara kadar devam eden uzun soluklu bir kültür diyebiliriz. Hem dönemsel olarak uzun hem de Trans Kafkasya’dan Doğu Akdeniz kıyılarına kadar ilerleyen geniş yayılım gören bir kültür. Bu kültüre dair en erken buluntuları elde ettik.” dedi. 

Bakmadan Geçme