112 Acil Sağlık ekipleri zorlu kış şartlarında Doğu'nun yardımına yetişiyor

Doğu Anadolu'ya hizmet veren ambulans helikopteriyle hastalara müdahale eden Erzurum 112 Acil Sağlık ekipleri, 3'ü snowtrack, 5'i paletli 76 ambulansla vakalara gitmek için hazırda bekliyor.

112 Acil Sağlık ekipleri zorlu kış şartlarında Doğu'nun yardımına yetişiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zorlu kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu'ya ambulans helikopterle hizmet veren Erzurum'daki 112 Acil Sağlık ekipleri, snowtrack, paletli ve kara ambulanslarıyla kışın vakalara sorunsuz ulaşmak için hazırlıklarını bitirdi.Dondurucu soğukların yaşandığı, kış mevsiminin uzun sürdüğü kentte görev yapan sağlık ekipleri, hastaların yardımına yetişmek için zorlu hava koşullarında görev yapıyor.

Geçen kış kardan kapanan köy yollarını açıp sadece paletli ve snowtrack ambulansla 300 hastayı sağlık kuruluşuna sevk eden ekipler, yıl içinde 75 bin vakaya karadan ve havadan müdahalede bulundu.Çevre illere ambulans helikopter desteğinin de sunulduğu kentte, 3'ü snowtrack, 5'i paletli 76 ambulansın bakımları yapıldı.

İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, Acil Sağlık Hizmetleri Haftası'nda okullarda öğrencileri, alışveriş merkezinde ise stant kurup vatandaşı bilgilendirdiklerini belirtti.

Sağlık çalışanlarının devletin bütün imkanlarıyla hastalara ulaşmak için yoğun çaba gösterdiğini aktaran Bedir, "Ambulanslarımız acil vakalara en geç 6-7 dakikada ulaşıyor. Süreyi daha kısaltmaya çalışıyoruz. Hayat kurtarmak için zamanla yarışan 112 ekibine minnettarız." dedi.

GEÇEN KIŞ YAKLAŞIK 35 BİN VAKA ALDIK

İl Ambulans Başhekimi Dr. Oğuzhan Aygün ise 34 istasyon, 369 personel ve 76 ambulans ile en kısa sürede hastaların yardımına yetişmeye çalıştıklarını söyledi.

Dört kişi kapasiteli özel tip ve obez hastalar için de donanımlı ambulanslarının olduğunu dile getiren Aygün, şöyle konuştu:

"Bu yıl 112'ye gelen 225 bin çağrıdan 75 bin vaka aldık. Vakaya oranla çağrı sayımız 3 kat daha fazla. Erzurum UMKE olarak olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere mevcuttaki çadır hastanelerde personele eğitim veriyoruz. 112 Acil Sağlık çalışanları olarak hastalara en kısa sürede ulaşıp hastaneye yetiştirmeyi hedefliyoruz. Geçen kış yaklaşık 35 bin vaka aldık. Ulaşılmayan mezralar, araçların gidemediği kırsal yerlerde sadece snowtrac ve paletli ambulansla 300 civarında hasta aldık. Bunun dışındaki hastaları kara ve helikopter ambulans ile sağlık kuruluşuna naklettik."

BAZEN KARDAN VE TİPİDEN GÖZ GÖZÜ GÖRMÜYOR, UÇURUMUN AĞZINDA DURUYORUZ

112 Acil Sağlık doktorlarından Abdulkadir Aktepe de vakaya hızlıca ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Trafikte zorlandıkları zamanlar olduğunu, sürücülerin kendilerine yardımcı olmalarını beklediklerini ifade eden Aktepe, "Her 112 çalışanı kendinden önce hastasını düşünür." dedi.

Acil durumlar dışında ambulans talep edilmemesini isteyen snowtrack sürücüsü Mustafa Urhan da "Kalp krizi gibi vaka bildirilince ne kadar kar olursa olsun önemli değil, snowtrack ile vakayı ambulansa kavuşturmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bazen kardan ve tipiden göz gözü görmüyor, uçurumun ağzında duruyoruz." diye konuştu.

UMKE ekibinden Abdulkadir Araz ise doğal afetlere karşı hazırlıklı olduklarını, içi hastane sisteminde donatılmış, ilk tıbbi müdahalenin yapılacağı çadırlarda eğitim aldıklarını kaydetti.

Bakmadan Geçme