Profesörden tenekeli yangın protestosu

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, artan orman yangınlarına dikkat çekmek için enteresan bir performans sergiledi.

Profesörden tenekeli yangın protestosu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha önce ulusal ve uluslararası alanda birçok performans gerçekleştiren Prof.Dr. Mehmet Kavukçu, şimdi de orman yangınlarına dikkat çekmek için performans sergiledi. Erzincan ovasını gören ve daha önce yakılmış olan dağın yamacında performansını sergileyen Prof. Dr. Kavukçu, başına bir teneke geçirerek önünü görmeden yanmış arazide dolaştı. Kavukçu,  kimi zaman yanmış ağaç dalları ile başına vurarak kimi zaman da taşla veya yumrukla vurarak, kimi zaman ise başından çıkardığı tenekeyi ezerek sesler oluşturdu. Çıkardığı seslerle Kavukçu, performans alanına yaklaşmakta olan sağanağın habercisi, gök gürültüsü sesleri ile birleşince ortaya çıkan işitsel kompozisyon, doğa ile insanın adeta aynı değerlere beraberce tepki verebileceğini de simgeleştirmiş oldu. 

 “TENEKEDEN ÇIKAN SESLER TOPLUMDAKİ ALGIYA BİR GÖNDERMEDİR” 

Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, “Tenekeden çıkan sesler, ‘teneke kafalılık’ olarak da adlandırılabilen toplumdaki algıya bir göndermedir. Bu, doğaya sahip çıkmamanın, dikkatsizliğin ve terörün oluşturmuş olduğu bir sonuca dövünmenin anlamsızlığı üzerine eleştirel bir dildir. Bir yanıyla da ülkemizin en önemli değerlerinden birine, bize emanet edilmiş doğaya karşı insanların dikkatsizliği ve saygısızlığına bir tepki dilidir. Performans aynı zamanda, her ne kadar bazıları insan suiistimali olmadan gerçekleşen yangınlar olsa da bunu fırsat bilip terör veya çıkar amaçlı yangını körükleyenlere karşı duyarsızlığımıza da tepkiyi içerir.” dedi. 

Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, bu konuda ülkemizde ve Erzincan’da doğaya dikilen her bir fidan için destek ve gönül verenlere teşekkürlerini iletti. 

Bakmadan Geçme