Erzincan'da dede yadigarı mesleği yarım asırdır sürdürmeye çalışıyor

Erzincan'da, yok olmak üzere olan saraçlık mesleğinin son temsilcisi Cevat Naldan, yarım aşırdan fazla süredir dede mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Erzincan'da dede yadigarı mesleği yarım asırdır sürdürmeye çalışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

68 yaşındaki Cevat Naldan, Erzincan şehir merkezinde babasının yanında çırak olarak saraçlığa başladı. 59 yıldır mesleğini sürdüren Naldan, deriye şekil verilerek koşum takımı, at süslemesi, köpek tasması, kemer ve eyer yapıyor.

Cevat Naldan, gelişen teknolojilerle birlikte talebin azaldığını söyledi. Bitme noktasına gelen mesleğini eski sanayi sitesinde, 12 metrekare dükkanında sürdürmeye çalışıyor.

Ülke genelinde sayılı saraçlardan bilinen Cevat Naldan, Dedesi Dursun Naldan’dan ata yadigarı olan saraçlığı babası Celal Naldan’dan öğrendi. Üç çocuğunu bu meslekle okuttu.

‘’BU MESLEK BİZİ DOYURMAZ Kİ ÇIRAK DA GELSİN EKMEK YESİN’’

Cevat Naldan, mesleğin teknolojiye karşı ayakta durmakta zorlandığını belirtti.

Naldan konuşmasının devamında, ‘’50 seneden fazladır bu meslekteyim. İlkokul 4’ncü sınıftaydım dükkâna girdim. 5’nci sınıftan sonra okumadım. 1964 yılından beri bu işe devam ediyorum. At malzemesi, at eteri, at çulu, hazır alıp sattığımız malzemeler var, semer tamiri yapıyoruz, semerci kalmadı, palancı hiç yok. Bu at malzemeleri üzerine en son biz kaldık. Her memlekette ya bir tane kaldı ya da iki tane kaldı. Tokat’ta 60-70 tane saraç vardı bugün bir adam kalmış. Başka kimse yok. Erzurum’da 2-3 tane var. Çırak yetişmiyor. Bu meslek bizi doyurmaz ki çırak da gelsin ekmek yesin. Zamanında çok hevesli bir meslekti. İşi elimize aldığımızda hevesle yapardık. Son demleri artık başka kalmadı. Teknolojiye de dayanacak gücümüz yok. Pat patlar çıktı köylü at arabasından vazgeçti onla artık işini görüyor. Çevre illerden de gelen oluyor. Gümüşhane’de de yok, buraya gelen oluyor” ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme