Erzincan'da 30 yıllık acı hala dinmiyor

 Bugün Erzincan depreminin 30'uncu yıldönümü. 653 kişinin hayatını kaybettiği depremin acısı halâ dinmedi.

Erzincan'da 30 yıllık acı hala dinmiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzincan depreminin 30'uncu yıldönümünde, depremde vefat edenlerin defnedildiği Terzibaba Mezarlığı ziyaret edildi. Ziyarette bulunanlar arasında Belediye Başkanı Bekir Aksun da bulundu.

Depremde yaşamını kaybedenlere rahmet dileyen Aksun, depremin meydana geldiği tarihten bu yana kentte imar işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

Yapılardaki imalat hatalarının, depremde can kayıplarının temel sebebi olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Aksun, deprem sonrası kentteki inşaatların deprem yönetmeliğine uygunluğunun takip edildiğini belirtti.

YAPILARIN YÜZDE 42'Sİ YIKILDI

Aksun, şöyle konuştu:

"1992'den bugüne kadar mevcut bütün yapıların yüzde 42'si yıkılıp yeniden yapıldı. Geriye kalan yüzde 58'lik dilim için de bir pilot bölge uygulama olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza sunduk. Buradan uygun kredilerle bu depremde hasar gören binaların yenilenmesi gerektiği raporunu ilgili Bakanlığımıza ve il müdürlüğümüze sunduk. Erzincan deprem kuşağı üzerinde olması nedeniyle hem yapım hem imalat hem de kullanılan malzemenin çok verimli olması gerekiyor."

Artık binaların rastgele zeminler üzerine kurulmadığına işaret eden Aksun, yapılan zemin etütleriyle inşaatlara başlandığını kaydetti.

"FÜZE SALDIRISI SANMIŞTIK"

Aksun, Erzincan depreminin o dönem ramazan ayına denk geldiğini dile getirerek, "Teravih namazında bulunuyorduk. O günkü deprem, malum Irak savaşının olduğu bir döneme denk gelmişti. Füze atıldı diye düşünmüştük ama herkes deprem olduğunu dışarıya çıkınca fark etti. " dedi.

Kentin kısa sürede ayağa kaldırıldığını ve 7,5 kat büyüyen şehrin imar revizyon planının yeniden güncellenmesi için müracaat yaptıklarını anlatan Aksun, herkesten gelecekte acılar yaşanmaması için tedbirli olmasını istediklerini söyledi.

Aksun, kentin yatay mimariye sahip olduğunu ve bu şekilde devam edeceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Erzincan yatay mimari ile şekillenmiş bir şehir. Bu yatay mimarinin devamı için elimizden geleni yapıyoruz. Çok katlı binaların şehrin silüetini bozacağı herkes tarafından bilinmekte. Mümkün mertebe bundan sonraki yapılaşmaların, yeni alanların yine eski Erzincan'ı andıracak kadar bahçeli evler, konutlar olmasını ve az katlı olmasını dikkate alarak yol haritamızı belirledik. İnşallah bunu sürdürülebilir kılacağız."

Bakmadan Geçme