Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı asırlık tesisten karşılanıyor

Erzincan'ın Kemah ilçesinde bulunan asırlık tesiste doğal kaynaktan üretilen tuz, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ihtiyacını karşılıyor.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı asırlık tesisten karşılanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçe dağlarından çıkan ve yüzde 20'si tuz olan su, doğal kristalizasyon (katı ve sıvının birbirinden ayrılması) yöntemleri ile asırlık tesiste işleniyor. Yılda ortalama bin ton üretilen ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye geneline pazarlanan tuzun, ilerleyen zamanlarda üretim kapasitesinin artırılmasıyla yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor.

"GIDALARI UZUN SÜRE MUHAFAZA EDİYOR"

İşletme yetkilisi ve maden mühendisi Sıddık Sefa Tanrıkulu,  "Kemah tuzu, salamura, turşu, peynircilik gibi gıda ürünlerinin yapımında ve sofrada kullanılıyor. Gıdaları uzun süre muhafaza ediyor. Erzincan tulum peynirinin yapımında en önemli etken madde yani olmazsa olmazı konumundadır." diye konuştu.

"YURT DIŞINA DA İHRAÇ EDECEĞİZ"

Kemah tuzuna yurt dışından talep olmasına rağmen üretim kapasitesinin şu an düşük seviyede olduğunu aktaran Tanrıkulu, "Şu an Erzincan bölgesinin ve ülkemizin ihtiyacına ancak yetmektedir. İlerleyen dönemlerde yurt dışına da ihraç edeceğiz."  dedi.

Tanrıkulu, kaynak tuzlası olarak bilinen bölgenin yazılı kaynak olarak Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de geçtiğini anlattı.

Bakmadan Geçme