Silajlık mısırda çiftçi hem dertli hem umutlu

Elazığ'ın Palu İlçesi'nde silajlık mısır hasadına başlayan çiftçi bu yıl istedikleri tonajı elde edemezken gelecek yıldan umutlu olduklarını belirtti.

Silajlık mısırda çiftçi hem dertli hem umutlu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Palu yıllar önce kuruyan Murat Nehri’nin yatağını tarım alanı olarak kullanıp silajlık mısır eken çiftçiler hasada başladı. Keklikdere Köyü'nde 4 bin dönümlük arazide hayvanlarda iştah ve süt verimini arttıran silajlık mısırın hasadı drone ile havadan görüntülendi. Palu İlçesi ile Bingöl ve Muş illerinde bu sezon toplam 60bin ton silajlık mısır rekoltesi beklendiği kaydedildi.

"BU YIL İSTEDİĞİMİZ TONAJI ALAMADIK’"

Silajlık mısır hasadına başladıklarını dile getiren çiftçilerden Erdem Dağ, ’’Keban Barajı havzası bölgesinde yaklaşık 10 bin dönüm tarım alanı mevcuttur. Bu alanda bu yıl 4 bin dönüm silajlık mısır ektik. Haziran ayında başlayıp ekim başlarına doğru biçme safhasına gelen silajımızı hasat ediyoruz. Bu esnada hangisi buraya uyumlu ve daha verimlidir diye 6-7 mısır çeşidini denedik. Bu sene istediğimiz tonajı alamadık ve normal bir tonajda gidiyoruz. Bu yıl bizim eksikliğimizden, geç kalmamızdan dolayı biraz eksik aldık. Önümüzdeki yıllarda daha profesyonelce bu işi yapacağız. Burası bu bölgeye bir ekonomik katkıdır. ” diye konuştu.

“GELECEK YIL 150 BİN TON MISIR HASADI BEKLENİYOR”

Bir firma adına hasat işleri yürüten Adem Mutlu ise, gelecek yıl Palu, Bingöl ve Muş’ta 150 bin ton silajlık mısır hasadı gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Mutlu ’’Mısır silajının yapılması, nakliyesi ve sıkıştırma işlerini yapıyoruz. Burayla birlikte yaklaşık 60 bin ton silaj hasadımız olacak. Bu hasadı Bingöl merkezde, Muş merkezde ve şu anda Palu Keklikdere köyünde gerçekleştiriyoruz. Şu an bu 60 bin tonun 15 bini Bingöl’den taşındı, geriye kalanı ise Muş ve Elazığ’dan taşınıyor. Biz bu bölgede yaklaşık 60 gündür çalışıyoruz. Bu sene 35 adet tır, 2 makine çalışıyor. Seneye ise bu 150 bin ton olacak.’’ diye konuştu.

Bakmadan Geçme