Kurak barajda pancar yetiştirdiler

Elazığ'da yaşanan kuraklık dolayısıyla suların çekildiği Keban Baraj Gölü kıyısında vatandaş şeker pancarı yetiştirdi.

Kurak barajda pancar yetiştirdiler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan Çağlar Köyünde kuraklık dolayısıyla sular çekildi. Suların çekilmesinin ardından vatandaş bölgeye şeker pancarı ekti. Yetişen şeker pancarlarının nihayet hasat zamanı geldi. Çiftçiler, şeker fabrikasının da alım kampanyasını başlatmasının ardından pancar tarlalarında hasada başladı. Pancar oranının geçtiğimiz seneye kıyasla neredeyse aynı düzeyde olduğunu belirten çiftçiler, kuraklıktan dolayı hasatta yüzde 30 verim kaybı yaşadıklarını söyledi. Elazığ Şeker Fabrikası için bu sene Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır'da 75 köyde bin 356 çiftçi ile 42 bin 500 dekar alana 310 bin ton kota pancar sözleşmesi yapıldığı, ancak beklenen üretimin 240 bin ton olduğu belirtildi. Üretilen pancarından yaklaşık 4 ay sürecek işlenme sonrasında, 33 bin ton kristal şeker, 9 bin ton melas ve 60 bin ton yaş küspenin elde edilmesinin planlandığı öğrenildi.

"SULARIN ÇEKİLMESİ ÇİFTÇİLERİN İŞİNE YARADI"

50 dönüm pancar ektiğini söyleyen çiftçi Celal Bozkurt, “Kuraklıktan dolayı biraz verim kaybımız oldu. Şeker fabrikasının bize verdiği gübre fiyatlarından memnunuz ama dışarıdan aldığımız gübreler çok yüksek fiyattadır. Devletimizin verdiği pancar fiyatı güzel. Kuraklıktan dolayı yüzde 30 verim kaybımız var. Fiyatlardan memnunuz pancarımız da güzel kurak olmasına rağmen güzeldir. Geçen sene 336 liradan verdik bu sene devletimizin verdiği fiyat 420 lira, 2020’ye göre 2021’in fiyatları oldukça güzel. Kuraklıktan dolayı Keban Barajı suyu 3 kilometreye yakın çekildi ondan dolayı biz de burada araziyi değerlendirdik. Herkes buradan faydalanıyor. Kısacası suların çekilmesi çiftçilerin işine yaradı." dedi.

"SULARIN ÇEKİLMESİYLE ÇİFTÇİLERİMİZ BOŞ KALAN ARAZİLERİ GÜZEL DEĞERLENDİRDİ"

Bu yıl 42 bin dönüm civarında ekim olduğunu belirten Elazığ Şeker Fabrikası bölge mühendisi Hanifi Alıcı ise, "Diyarbakır, Tunceli ve Elazığ sahalarında ekimlerimiz var. Yaklaşık 140 bin ton çiftçilerimize bedel ödenen bir pancar bekliyoruz. 15 Eylül itibariyle şeker fabrikası açılışını yaptı. Çiftçilerimiz pancarlarını getirmeye başladı. Her alanda çiftçilerimizin yanındayız. Geçen seneye oranla dünya çapında bir kuraklık var. Çiftçilerimizin baharda pancarı ektikten sonra aldığımız yağışlar bu yıl olmadı, ondan dolayı tüm sezon boyunca bunun zararını gördük. Şu an bulunduğumuz alanın bir tek faydası oldu, suların çekilmesiyle çiftçilerimiz boş kalan arazileri güzel değerlendirdi ve fabrikamız için de ham madde oluştu. Pancar şekerine verilen ton fiyatı da çiftçilerimizi memnun ettikçe ekimler artmakta. İnşallah bu şekilde devam eder." diye konuştu.

Elazığ Şeker Fabrikası bölge mühendisi Hanifi Alıcı fiyatın geçen yıl dolar üzerinden 336 lire olarak belirlendiğini, bu yıl hükümetin verdiği fiyatla birlikte 420 liraya ulaştığını söyledi. Alıcı “Çiftçilerimiz genel olarak memnunlar fiyatta. Verimler de kuraklık olmasına rağmen çiftçimizi kurtaracak şekilde gidiyor. Umarım kazasız belasız bir sezon geçiririz.” dedi

Bakmadan Geçme