Kömür işçilerinden kooperatifleşme talebi

Mardin'den Elazığ'a odun kömürü yapmak için gelen aileler işçilik süreci ve zorluklarından bahsederek kooperatifleşme talebinde bulundu.

Kömür işçilerinden kooperatifleşme talebi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevsimlik işçiler yaklaşık 6 ay önce Mardin’in Derik  İlçesi’nden mangal kömürü işçiliği yapmak üzere Elazığ’a geldi. Palu İlçesi’ne yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki dağlık bir alana yerleşen işçiler, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen alanda yaptıkları çalışmaların sonuna geldi.

İşlem öncesi topladıkları odunları dizerek oluşan ateş ve dumandan kömür üreten işçiler, bugünden itibaren işlem sonunda elde ettikleri kömürleri çuvallara doldurmaya başladı. Aileleriyle birlikte gece gündüz çalışan ve yaklaşık 20 ton kömürün başında nöbet tuttuklarını belirten işçiler, bu işle uğraşanlar için bir kooperatifleşmenin olması talebinde bulundu.

“BİR KOOPERATİFİN KURULMASINI İSTİYORUZ “

Yaptıkları işle ilgili olarak çok zorlu bir 6 aylık sezon geçirdiklerini söyleyen İslam El, "Mardin’den Palu’ya kömür işi için geldik. Çocuklarla beraber 20 kişiyiz. Biz 2 ay sürer diye düşünüyorduk tam 6 aydır buradayız. Bu mangal kömürüdür. Restoran ve marketlere kullanılan çok kaliteli bir kömürdür. Hem sağlık açısından hijyenik hem de insanların pişirdiği şeyde daha bir rahatlık sağlıyor. İlk başta meşeleri kesiyoruz, bir metrelik boylarda doğruyoruz ve alana getiriyoruz. Görüldüğü alanda ocak yapıp içine diziyoruz. Daha sonra samanını ve ardından da toprakla üstünü kapatıp ateşini yakıyoruz. Ortalama 15 ile 20 gün boyunca ateşte kalıyor. Zaten bu ateşle kömür olmuyor, dumanla oluyor. Bunu becermek de biraz kabiliyet ister. Çok zahmetli bir iş. Bir çocuğu yetiştirmek gibidir, gece nöbet tutuyorsun. Bugün ise çıkarttığımız kömürleri çuvallara dolduruyoruz. Satışa hazır hale getiriyoruz. En fazla 20 günlük işimiz kaldı. Biz bir kooperatifin kurulmasını istiyoruz." İfadelerini kullandı.

“BİZİM İÇİN RAHAT BİR ORTAM HAZIRLANSA SIKINTI ÇEKMEYİZ”

Bir diğer işçi Hamdin El ise, "Odun kömürü için buraya geldik. Odunlarımızı önce kestik, ondan sonra toplamaya başladık. Dizdik ve şu anda kömürümüzü çıkarıyoruz. Şu anda toz ve dumanın içinde çalışıyoruz. Çok zor bir iş, bir odunu elde etmek için en az 50 sefer elden geçiriyoruz. Odun, 15 gün ateşin içinde kalıyor. Gece gündüz gözünü kırpmadan buna bakıyorsun. Çaban ve uğraştığın şey boşa gitmesin diye çok uğraşmalısın dolayısıyla zahmetli bir iştir. Bizim için ufak bir ortam hazırlansa hem biz rahat olur sıkıntı çekmeyiz hem de devletimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum." diye konuştu.

Bakmadan Geçme