Genç girişimci Elazığ'da bakın ne yetiştirdi?

Genç girişimci Telha Tanyıldızı Türkiye'de sadece Alanya bölgesinde yetişen Afrika meyvesi Kivano'yu Elazığ'da yetiştirmeyi başardı.

Genç girişimci Elazığ'da bakın ne yetiştirdi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Obuz Köyü’nde ikamet eden 3 çocuk babası Telha Tanyıldızı (36), bahçesine tohumunu İpek Yolu uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi’nden ücretsiz olarak edindiği tropik Afrika meyvesi olan Kivano’yu ekti. Meyvenin ekiminden  6 ay sonra hasada başlayan Tanyıldızı, her bir kökten yaklaşık 50 adet ürün elde etti. Afrika kavunu ya da boynuzlu kavun olarak da bilinen meyvenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Kivano ,içerisinde  antioksidan arındırdığı için kanser ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor. Bununla birlikte âdeta bir vitamin deposu olan meyvenin, içerdiği yüksek C vitaminiyle  bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Erik, muz, kivi, kavun, salatalık ve limon karışımlı bir tada sahip olan Kivano, tüketenlere alışık olduklarının dışında farklı bir tat sunuyor.

Tanyıldızı Kivano üretimi ile çevre köylere yeni iş kolları açarak ekonomik katkı sağlamak hedefinde olduğunu söyledi.

"ÇOK ŞÜKÜR VERİMLİ BİR BİTKİ OLDU"

Genç girişimci Tanyıldızı konuyla ilgili olarak “ Çocuklarımızla keyifli, kaliteli vakit geçirebilmek adına bu yıl kendimiz için bir hobi bahçesi oluşturmayı düşündük. Geçen yıl çevre köylerden büyüklerimizden eski ata tohumlarımızı bulabilir miyiz ve onları yetiştirebilir miyiz diye tohum toplamaya başladım. Bu süreçte İpekyolu Gençlik Merkezi’nin tohum ve fide dağıtımı olduğunu öğrendim. Gidip kendilerinden değişik meyve tohumu olup olmadığı yönünde bilgi istedim. Kendileri bana bu tohumu verdiler. Ben bu tohumları getirdim, ektim. Deneme amaçlı bölgemizde yetişir mi diye ektim ve çok şükür verimli bir bitki oldu.” dedi.

“MEYVENİN VERİMİ YÜKSEK ”

Afrika kökenli bir meyve yetiştirdiklerini belirten Tanyıldızı, “Bitkimiz Afrika kökenli, tropikal bir meyve. Meyvenin orijinal ismi, Kivano. Afrika kavunu ya da boynuzlu kavun olarak da isimlendirilen biri ürün. Bu ürünün bir kökünden 40 ile 50 taneye yakın meyve alabildik, verimi yüksek. Daha sonradan bu yetiştirdiğimiz ürünleri çevre köylerdeki çiftçi arkadaşlarımızla tohumlarını paylaşarak onlara bir gelir kapısı olabileceğini düşündük.” diye konuştu.

“MANAVDA, PAZARDA GÖREBİLECEĞİNİZ BİR MEYVE DEĞİL”

Kivano’nun faydalarına da değinen Tanyıldızı, “Sağlıkta ne gibi faydaları olur diye araştırmalara girdik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bunun idrar yolu enfeksiyonlarında, antioksidan özellikleri olduğu için kansere karşı koruma özelliği olduğunu, yüksek C vitamini olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, içinde kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller olduğu için de kemik, diş, tırnak ve saç sağlığı için faydalı olduğunu gördük. Yine yaptığımız araştırmalara göre, Türkiye’de sadece Alanya bölgesinde yetiştiriliyor. Manavda, pazarda görebileceğiniz bir meyve değil. Türkiye’de adet başlı sadece online satışı var.” dedi.

 “ÇİFTÇİMİZE BİR GELİR KAPISI OLACAK BİR MEYVE YETİŞTİRDİ”

Köy Muhtarı Hüseyin Ağır ise, “Talha hocamız, bu yıl tropik bir meyve yetiştirdi. Afrika kökenli, Türkiye’de Alanya bölgesinde çoğunlukla yetiştirilen deneme amaçlı bir ekim yaptı. Bizim bölgede de çok iyi verim verdi. Kök bazında yaklaşık 50 adet civarı verim verdi. Çiftçimize, köylümüze ve bölgemize tohum konusunda da dağıtımlarını yapıyor. Çiftçimize bir gelir kapısı olacak bir meyve yetiştirdi.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme