Elazığ'da kayısı ağaçlarını zirai don vurdu

 Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşanan zirai don nedeniyle çiçeklenme ve tomurcuklanma dönemindeki kayısı ağaçlarında verim düşüşü gerçekleşti.

Elazığ'da kayısı ağaçlarını zirai don vurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz ilçede 14 Nisan'da gece hava sıcaklığının sıfırın altında 6 dereceye kadar düşmesi sonucu zirai don yaşandığını söyledi.

60 KÖY VE 6 MAHALLEDE VERİM KAYBI YAŞANDI

Zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile hasar tespit çalışmalarına başladıklarını kaydeden Zilayaz, ilçede 60 köy ve 6 mahallede ilk belirmelere göre donun kayısı ağaçlarında verim kaybına neden olduğunun belirlendiğini aktardı.

"ÇOK BÜYÜK KAYIP VAR"

Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 6 dereceye kadar düşmesiyle meydana gelen zirai donun ağaçlara zarar verdiğini ifade eden Zilayaz, "Yüzde 70 oranında kayısı veriminde bir kaybımız var. Geçen yıl da zirai dondan dolayı kayısı pek yoktu, 70-80 bin tona yaklaşan yaş kayısı rekoltemiz olması gerekirken bu yıl yüzde 70'i maalesef zirai dondan dolayı yok. Çok büyük kayıp var. Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Zilayaz, her yıl mart ya da nisan ayında bir kez meydana gelen zirai donun ilçenin kayısı üretimine zarar verdiğini belirterek, üreticilerin zirai dondan etkilenmemek için farklı yöntemler kullandığını da sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme