Elazığ'da kadınlar imece usulü kışa hazırlanıyor

Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde sonbaharın gelmesinin ardından kadınlar, kışın tüketmek üzere erişte hazırlığına başladı.

Elazığ'da kadınlar imece usulü kışa hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan erişte, Karakoçan İlçesi’nde Yeni Mahalle’de oturan bir grup kadın tarafından imece usulü olarak hazırlanıyor. Yardımlaşmanın en güzel örneklerinden birisini sergileyen kadınlar, her gün bir evin önünde erişte yapmak üzere toplanıyor.  Bir araya gelen kadınlar bir yandan eriştelerin hamurunu yoğururken diğer yandan kestikleri erişteleri yere serdikleri bezlerin üzerine dizerek kurutuyor. Kurutma işleminin ardından toplanan erişteler, paketlenerek kışlık yemek yapımına hazır hale getiriliyor.

"EL BİRLİĞİ İE BİRBİRİMİZE YADIM EDEREK ERİŞTE AÇIYORUZ" 

Erişte yapan kadınlardan 50 yaşındaki Havva Özgül, büyüklerinden devraldıkları geleneksel erişte yapımını her yıl devam ettirdiklerini söyledi.

“KOMŞULUK HAKKIMIZI DEVAM ETTİRİYORUZ" 

Mahallelerindeki komşuları ile kış için imece usulü erişte yaptıklarını söyleyen Özgül, "Mahallemizde yıllardır çok güzel komşuluklarımız var. Komşuluk hakkımızı devam ettiriyoruz. Kış yaklaştığı için komşularımız ile bir araya geliyoruz. Birbirimize yardım ederek erişte yapıyoruz." dedi. Özgül aynı zamanda erişteleri kendi tarlalarında ürettikleri buğdaylardan elde ettikleri unla yapklarını, eriştye yapımının 1 ay sürdüğünü söyledi.

Eriştenin hem çorbalık hem de pilav olarak hazırlandığını söyleyen Özgül erişte yapımının ilk aşamasının eledikleri unu yoğurmak olduğunu belirtti. Özgül, "Eriştemizi yapıp seriyoruz. Kuruduktan sonra keserek küçük parçalar haline getiriyoruz. Onu da kuruması için seriyoruz. Küçük kare şeklinde yaptığımız çorba, uzun şekilde kesip kavurduktan sonra yaptığımız erişte ise pilav eriştesidir." dedi.

"20 DAKİKA İÇERİSİNDE ÇORBA HAZIR OLUYOR"

Songül Doğan ise  erişteyi kışın sofralarından eksik etmediklerini, el birliğiyle kış hazırlığı yapma geleneğini asırlardır devam ettiklerini söyledi. Komşularının desteğiyle erişteyi daha kolay yaptıklarını belirten Doğan, şöyle devam etti:"Böyle yapınca çok kolay oluyor. Yaptığımız erişte hazır olduğu için kışın pratik bir şekilde çorba yapıyoruz. 20 dakika içerisinde çorba hazır oluyor. Kışın sıcak sıcak içiyoruz. Yaşlılarımız erişte çorbasını çok seviyor."

Nafiye Ayna ise  koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla  komşu sayılarını sınırlı tuttuklarını belirtti. Eriştenin kış aylarında sofralarında eksik olmadığını ifade eden Ayna, her yıl erişteyi komşularıyla yaptıklarını söyledi. Ayna, "Erişteyi gülerek, eğlenerek yaptığımız için çok güzel vakit geçiriyoruz. Birlik ve beraberlik var. Kimi çağırırsak geliyor. El birliğiyle tüm işlerimizi yapıyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme