Elazığ'da bir vadide katakomblar keşfedildi

Elazığ'ın Ağın ilçesinin Balkayası köyü yakınlarında yöreyer alan bir vadide yöre halkı tarafından Roma dönemine ait, 1.800 yıllık kalıntılar keşfedildi.

Elazığ'da bir vadide katakomblar keşfedildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yöre halkı, rastladıkları bu kalıntıları, Harput Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç’a haber verdi. Bunun üzerine bölgede bir  araştırma çalışması gerçekleştiren  Aytaç, bugüne kadar bilimsel literatürde yer almayan vadinin yaklaşık 1.800 yıl öncesine ait kalıntılar barındırdığını tespit etti.
Harput Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç vadide  erken Hristiyanlık döneminde sıkça kullanılan, 'katakomb' adı verilen ölülerin gömüldüğü tonozlu yapıları ve Hristiyanların gizli ibadet de yaptığı yapılar ile kaya zemine oyulmuş tahıl depoları gibi farklı yapılar tanımladı.
Prof. Dr. Aytaç, Fırat Nehri’nin de yer aldığı bölgenin Paleolitik dönemden itibaren çok fazla topluluğu barındırdığını, Keban Barajı kurtarma kazıları kapsamında yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçmişi MÖ 6 binlere uzanan yerleşime ait izlerin ortaya çıkarıldığını ifade etti.
 

Bakmadan Geçme