Para piyasası değişiyor dijital Euro geliyor

Avrupa Merkez Bankası geçen aylarda Euro'nun dijital versiyonunu üretmen için harekete geçtiklerini duyurdu.

Para piyasası değişiyor dijital Euro geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya genelinde etkisini gösteren Koronavirüs salgını ile birlikte nakit kullanımında ciddi oranda düşüş yaşandı. Düşüşün halen devam ettiğini belirten finans uzmanları, bu durumun kripto paralara olan ilgiyi arttırdığını söyledi. Merkez bankaları tarafından verilen dijital Euro kararını değerlendiren finans uzmanları bu durumu bankaların para biriminde olan değişimi kabullenmesi olarak nitelendirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada dijital Euro üretmedeki amaçlarının dijital çağ vatandaşı ve şirketlerinin merkez bankasına rahatlıkla ulaşabilmeleri olduğunu ifade etti.

DİJİTAL EURO NEDİR?

Dijital Euro adı verilen yeni nesil para birimim hali hazırda kullanılan Euro banknotları ve madenî paralarının elektronik versiyonu olarak vatandaşın kullanımına sunulacak. Yeni nesil para birimi Dijital Euro sayesinde, vatandaş ve şirketler doğrudan Avrupa Merkez Bankası'nda hesap sahibi olabilecek. Avrupa Merkez Bankası oluşturulacak dijital paranın ‘hızlı, kolay ve güvenli" bir ödeme sistemi sağlayacağı hususunda söz verdi. Üstelik bu hizmet ücretsiz olacak ve kart ya da akıllı telefonlar üzerinden de işlem yapılabilecek. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası dijital Euro'nun geleneksel paranın yerine geçmeyeceğini, aksine onu tamamlayacağını vurguladı.

DİJİTAL EURO NE ZAMAN KULLANILABİLECEK?

Dijital Euro projesinin ön hazırlıklarını ve kamuoyu araştırmalarını kısımlarını tamamlayan Avrupa Merkez Bankası, şu an Euro'nun tasarımı ve dağıtım üzerine 2 yıllık bir araştırma çalışmasını devreye soktu . Uzmanlar bu süre zarfında bu sürede yeni nesil para birimi için gereken kânun değişiklikleri üzerine de çalışacak. Uzmanlara göre tüm bu araştırma süreçleri ve hazırlık çalışmaları 3 yıl sürecek. Bu durumda dijital Euro'nun 2026'dan önce piyasaya çıkması mümkün görünmüyor.

Bakmadan Geçme