Emekli maaşı zammı açıklandı mı? Yeni emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaş zammı ne kadar?

Emekli maaş zamlarının hesaplanmasına 2 aydan az kaldı. Ocak ayında 2023 yılı yeni emekli maaşları açıklanacak. Peki emekli maaşları, zamla birlikte ne olacak?

Emekli maaşı zammı açıklandı mı? Yeni emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaş zammı ne kadar?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ocak ve temmuz aylarında, bir önceki altı aylık tüketici enflasyonu oranında artırılan SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının açıklanmasına az bir zaman kaldı. 

Peki, 2023 yılı Ocak ayında emekli maaş aylıkları ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı itibarıyla tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık yüzde 85.51, on aylık dönemde ise yüzde 57.80 oranında arttığını açıkladı. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda ise 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65.2 olarak belirlendi.

Enflasyon geçen yılın Kasım ayında yüzde 3.51, aralık ayında da yüzde 13.58 olarak gerçekleştiği için, Ekim ayında yüzde 85.51 olarak açıklanan yıllık enflasyonun, baz etkisinden dolayı Aralık ayında daha düşük çıkması bekleniyor. Kasım ve Aralık ayı enflasyonları geçen yılın aynı aylarındaki gibi çıkarsa bu durumda yıllık enflasyon yüzde 85.52 olacağı öngörülüyor. 

EMEKLİLERE REFAH ZAMMI

Son bir yılda emekli aylıklarının, yüksek enflasyon karşısında eridiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla konuyla ilgili olarak çalışma yapıldığı biliniyor. Bu kapsamda emeklilere refah zammı da gündeme geldi. Refah zammının da yüzde 5 ile 10 arasında olması bekleniyor.

Öngörülen senaryolara göre Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak artışın şöyle olması bekleniyor...

Yıllık enflasyon yüzde 60 olursa emekli aylıkları yüzde 13,03 oranında artacak. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini tutar ve yıllık enflasyon yüzde 65 olursa emekli aylıklarına yüzde 16,05 oranında artış yapılacak. SSK ve BAĞ-KUR’lunun emekli aylığı artış oranı yıllık yüzde 70 enflasyonda yüzde 19.42; yıllık yüzde 75 enflasyonda yüzde 22.93; yıllık yüzde 80 enflasyonda yüzde 26.44, yüzde 85 enflasyonda ise yüzde 30.32 olacak.

Bakmadan Geçme