Buğday fiyatları tavan yaptı... Dünyada ekmek krizi kapıda...

Buğday fiyatları savaşın etkisiyle son 14 yılın zirvesine ulaştı. Dünyada ekmek krizi kapıda...

Buğday fiyatları tavan yaptı... Dünyada ekmek krizi kapıda...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buğday fiyatları, Chicago Ticaret Borsasında haftalık bazda yüzde 40,6 artarak 12,09 dolara çıktı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, halihazırda arz sıkıntılarının üzerine eklenerek endişelerin daha da artmasına neden oldu. Rusya'ya artan maliyetler ülkeyle ticaret anlaşmalarını durma noktasına getirirken, İki ülke arasındaki savaşın salgın kaynaklı etkilerle bir araya gelmesi özellikle emtia fiyatlarında sert yükselişlere neden oluyor.

Buğday fiyatlarındaki bu sert yükselişin zaten yüksek seyreden küresel gıda fiyatlarını daha da olumsuz etkilemesi öngörülüyor. En temel gıda maddelerinden olan buğday, geçen ay yüzde 30'a yakın yükseliş kaydetti.

MISIRDA DA FİYATLAR ZİRVEDE

Tarım emtialarında buğdaydan sonra özellikle mısırda görülen fiyat hareketleri dikkati çekiyor. Mısır'ın fiyatı bu hafta Chicago Ticaret Borsasında 7,82 dolarla Eylül 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Mısır fiyatları haftalık bazda da yüzde 14,8 artış kaydetti.

Emtia piyasasında görülen sert yükselişlere karşın kahvedeki değer kaybı dikkati çekti. New York Ticaret Borsasında işlem gören kahve bu hafta yüzde 6,1 civarında kayıplar söz konusu oldu. Analistler, Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle ekonomik büyümeye yönelik endişelerin kahve fiyatlarda değer kaybına neden olduğunu belirtti.

BAKIR TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Rusya sadece enerji ve tarım emtialarında değil metallerin üretiminde de önemli bir rol üstleniyor.

Haftayı yüzde 6,3 yükselişle tamamlayan bakırın libresi ise Comex vadeli piyasasında 4,9490 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Analistler, jeopolitik risklerden kaynaklı arz endişelerinin yanı sıra, dünyanın önde gelen merkez bankalarının sıkı para politikasına geçileceğine dair şahin söylemleri ve Şili'de bakır üretiminin azalmasıyla bakır fiyatlarında ralli yaşandığını söyledi.

Bakmadan Geçme