Asgari ücretli çalışanın saatlik kazancı 12 Euro'ya yükseldi

Asgari ücretle çalışanların saati bir ülkede 9.60'tan 12 Euro'ya yükseldi. 2016 yılı başında Türkiye'deki asgari ücret 14 AB üyesi ülkeden daha yüksekti.

Asgari ücretli çalışanın saatlik kazancı 12 Euro'ya yükseldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Aralık'ta toplanacağını açıklamasının ardından, asgari ücret tartışmaları hız kazandı. Yeni Almanya Hükumeti, geçen ay asgari ücretle çalışan işçilerin saatini 9,60 Euro’dan 12 Euro’ya yükseltti. Türkiye’de ise son zamlarla birlikte asgari ücretlinin saati 1 Euro’nun altına kadar geriledi.

2016 YILI BAŞINDA ASGARİ ÜCRET BAZI AB ÜLKELERİNDEN DAHA FAZLAYDI

2016 yılı başında, Türkiye’de brüt asgari ücretin karşılığı 518 Euro’ydu. O yıllarda Türkiye’de 14 AB üyesi ülkeden daha yüksek oranda asgari ücret uygulanırken, şu anda, söz konusu ülkeler arasında en sondaki ülke arasında yer alıyor. Son gelinen durumda asgari ücret 280 Euro’ya kadar geriledi.  

ARNAVUTLUK’U GERİDE BIRAKTIK

Halihazırda AB üyesi ve aday ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'deki asgari ücret yalnızca Arnavutluk'taki ücretten daha yüksek.

TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIK YÜZDE 56’SI ASGARİ ÜCRETLİ

Öte yandan DİSK verilerine göre Türkiye’de asgari ücret alanların oranı birçok ülkeden daha fazla. Ortalama yüzde 56’lık oranla Türkiye, yüzde 8 olan Avrupa ortalamasının çok üzerinde yer alıyor. Türkiye’den önce Avrupa ortalamasının altında yer alan aday ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Polonya. Bulgaristan’da asgari ücretli çalışan oranı yüzde 14, Polonya’da yüzde 17, Romanya’da yüzde 22 civarında.

Bakmadan Geçme