1 adet armut 4 Lira'yı geçti

Armut yemek de lüks oldu. Üretimde ve üretim alanı sıralamasında dünyada 4'üncü olan Türkiye'de, 1 adet orta boy armutun fiyatı 4 TL'yi geçti.

1 adet armut 4 Lira'yı geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının, Haziran 2021 tarihinde yayımladığı, 'Tarım Ürünleri Piyasaları' raporuna göre Türkiye, hem armut üretim miktarında hem de armut üretilen alan kapsamında, dünyada 4'üncü sırada yer alıyor.

ÜRETİMDE ABD, ÜRETİM ALANINDA ÇİN BİRİNCİ

İlgili verilere göre, üretimde Çin birinci, ABD ikinci, Arjantin üçüncü ve Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Üretim alanına bakıldığında ise Çin ilk, Hindistan ikinci, İtalya üçüncü ve Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. 

Türkiye, hem üretimde hem de üretim alanında ilk 5'te yer almasına göre, armut tüketiciye fahiş fiyatta ulaşıyor.

ARMUT YEMEK DE LÜKS OLDU

Geçen yılın aynı ayında1 adet orta boy armutun fiyatı 2 TL 31 Kuruş iken, bu yıl 4 TL'yi geçti. Fiyatı 1 yıl içinde yüzde yüzü aşan armutu yemek de, diğer birçok meyve gibi artık lüks oldu.

NEDENİ YALNIZCA TARIMSAL GİRDİ FİYATLARI MI?

Peki, armuttaki bu artışın nedeni yalnızca tarımsal girdi fiyatları mı?

TUİK tarafından en son Ağustos ayı verileri yayımlanan, 'Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ne göre, tarımsal girdi fiyat artışı yıllık bazda yüzde 35,06, aylık bazda yüzde 1,64 artış gösterdi.

Ancak armut da, diğer tüm ürünlerde olduğu gibi, üreticiden ürünü daha ucuza alıp son tüketiciye daha pahalıya satan aracıların fiyat uygulamalarından da etkilendi.

Bakmadan Geçme