YÖK Başkanı tarih verdi!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Ukrayna'da okuyan Türk öğrencilerin yatay geçiş için 11-15 Nisan tarihleri arasında başvuru yapabileceklerini açıkladı.

YÖK Başkanı tarih verdi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda Ukrayna'dan gelen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik şartlarına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Burada gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye yükseköğretim sisteminin bu yıl 81 bini kadın, 143 bini erkek olmak üzere 224 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını, yabancı uyruklu akademisyen sayısının ise 3 bin 155 olduğunu belirten Özvar, Ukrayna'dan ülkeye dönen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik imkanlarından faydalanmaları için de 9 Mart'ta YÖK web sayfasından yayınladıkları formla öğrencilerin bilgilerini topladıklarını hatırlattı.

Özvar, öğrencilerin programlara göre dağılımlarını incelediklerini dile getirerek, şu verileri paylaştı:

"YÖK web sayfası aracılığıyla bizlerle bilgisini paylaşan öğrenci sayısı 4 bin 8'dir. Başvuruda bulunan öğrencilerin yüzde 20'si İstanbul'da, yüzde 6'sı İzmir, yüzde 5'i Ankara, yüzde 5'i Şanlıurfa, yüzde 4'ü Antalya, yüzde 4'ü İçel, yüzde 3,5'i Hatay, 3,5'i Mardin'de ikamet etmektedir. Geriye kalan yüzde 49'luk kısım diğer 70 ile dağılmış vaziyettedir. Bu öğrencilerin Ukrayna'daki çeşitli üniversitelerin 102 programa kayıtlı oldukları anlaşılmaktadır. Başvuruda bulunanların yüzde 29'u tıp fakültesi, yüzde 10'u diş hekimliği, yüzde 9'u hukuk fakültesi ve yüzde 5,5'i mimarlık öğrencisidir. Bu dört programa kayıtlı olduğunu beyan eden öğrencilerin toplam başvuranların içindeki oranı yüzde 54,5'i bulmaktadır."

"GEREKLİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI"

Özvar, yurt dışından yatay geçiş ve özel öğrencilik taleplerine hukuk ve mevzuat içinde çözüm üretirken, yurt içindeki öğrencilerin haklarını korumak için de azami özen gösterdiklerini belirterek, "Tüm öğrencilerimizin eğitimlerini kesintisiz devam ettirebilmeleri için üniversitelerimiz kontenjanlar dahil gerekli altyapı çalışmalarını tamamladılar. Türkiye yükseköğretim sistemi, bu öğrencilerimizin öğrenimlerinin devamına imkan sağlayacak bir kapasiteye sahiptir." dedi.

 YATAY GEÇİŞ KOŞULLARI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yurt dışından Türkiye'deki bir üniversiteye yatay geçiş yapmak için gerekeli koşulları ile yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen öğrencilerin yatay geçiş şartlarına yönelik bilgi verdi.

Özvar, bu kapsamda Ukrayna'daki yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin yatay geçiş başvurularının değerlendirilebilmesinde gerekli olan koşulları açıkladı.

Öğrencilerin kayıt yılındaki ÖSYS/YKS'ye girmesi, başarı sırası şartını ile bunun aranmadığı alanlarda eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma şartı gerektiğini belirten Özvar, özel yetenek programlarında ise üniversitelerin ilgili yılın ÖSYS/YKS'de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olmaları gerektiğini anlattı.

Bakmadan Geçme