Zelenski İsrail'den yardım istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski İsrail milletvekillerinden askeri yardım istedi.

Zelenski İsrail'den yardım istedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,  video konferans ile İsrail parlamentosundaki milletvekillerinden yardım talebinde bulundu. Rusya'nın açtığı savaş nedeniyle Ukraynalı sivillerin ülkelerini terk etmek zorunda kalmalarını Nazi katliamından kaçan Yahudilerin durumuna benzeten Zelenski, "Ulusumuz şimdi Polonya, Slovakya, Çekya, Almanya ve diğer onlarca ülkeye kaçarak güvenlik arıyor. Tıpkı sizin geçmişte yaptığınız gibi." ifadelerini kullandı.

Ukrayna lideri, Rusya'nın ülkesine açtığı savaşı "tam kapsamlı ve gayrimeşru bir savaş" şeklinde nitelendirerek, "Bu savaşla kültürümüzü, ulusumuzu, insanlarımızı, çocuklarımızı ve Ukraynalıları Ukraynalı yapan ne varsa öldürmek istiyorlar. Rusya ordusu şimdi milislerle (Ukrayna'yı) yok ediyor ve tüm dünya bunu izliyor." diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı Nazi Almanyasının İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudileri yok etmek için yaptığı "Nihai Çözüm" planını uyguladığını savunan Zelenski, şunları söyledi:

"Ben şimdi sizin tarihte yaşadıklarınızla bizim şimdiki yaşadıklarımız arasında şu benzetmeyi yapıyorum. Kremlin'in ne dediğini dinleyin. Tüm Avrupa'yı yok etmek isteyen, sizden hiç kimseyi sağ bırakmak istemeyen Nazi partisiyle aynı terminolojiyi kullanıyorlar. Naziler, eminim sizin de çok iyi bildiğiniz, 'Nihai Çözüm' kavramını kullanmışlardı. Şimdi Moskova'da ne dediklerini dinleyin. Onlar da şimdi aynı 'Nihai Çözüm' kavramını kullanıyor. Bu kez bize karşı."

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İsrailli milletvekillerine şöyle seslendi:

"Sizin Demir Kubbe sisteminiz dünyanın en iyisi. Böylelikle çıkarlarınızı koruyabiliyorsunuz. Ukrayna'nın da Ukraynalıları ve Ukrayna'daki Yahudileri korumasına yardım edin. Sizden neden askeri mühimmat alamadığımızı merak ediyoruz. İsrail neden Rusya'ya karşı yaptırım uygulamadı? Neden Rus şirketlerine karşı baskı uygulanmıyor? Buna cevap verecek olan ve verdiğiniz cevaplarla yaşayacak olanlar sizlersiniz."

İSRAİL'DEKİ UKRAYNALILARDAN DESTEK GÖSTERİSİ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin konuşması, Tel Aviv'in merkezi Habima Meydanı'ndaki dev ekrandan da canlı yayınlandı.

Çoğu Ukraynalı yüzlerce gösterici de ellerinde Ukrayna bayrakları ile Zelenski'yi dinlemek için meydanda toplandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Nazilere benzeten dövizler taşıyan kalabalık, Putin aleyhine sloganlar atarak, Ukrayna'ya destek gösterisi yaptı.

Bakmadan Geçme