Non Paper nedir?

Son dönemlerde Balkanlar'da en çok konuşulan konular arasında 'non paper' yer alıyor. Peki aylardır gündemi meşgul eden 'non paper' olayı nedir?

Non Paper nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Non paper bölgedeki sınırları değiştirmeyi ve yeni sınırların çizilmesini öneren bir belge olarak biliniyor. Kimler tarafından yazıldığı hala açık olmayan belgenin, bir kısmının Macaristan’da yazılmış olduğuna inanılıyor. Belgenin olası menşei hakkında şimdilik tek tahmin bu. Başka bir bakış açısına göre ise ‘non papers’ olayı, geç kalmış aşılardan ve neredeyse iki senedir devam eden Kovid-19 salgını sırasında yaşanan birtakım skandallardan dikkati başka yere çekmek için Boşnak siyasiler dahil, bölgedeki siyasiler tarafından üretildi.

NON PAPER MADDELERİ

Bosna Hersek’in parçalanarak Balkanlar’da haritaların yeniden çizilmesi hakkındaki bu resmi olmayan belgelerde ise şu maddeler yer alıyor:

1) Sırp entitesinin büyük bir kısmının Sırbistan ile birleşmesi,

2) Hırvat nüfusun yoğun olduğu kantonların Hırvatistan ile birleşmesi ya da bu kantonlara özel statü verilmesi,

3) Boşnaklara daha küçük, ama işlevsel bir devlet bırakılması,

4) Kosova’nın Arnavutluk’la birleşmesi ve ülkenin kuzeyindeki Sırp bölgesine özel statü verilmesi,

Sloven hükûmeti o dönemde bu resmî olmayan belgenin ülkenin tutumunu sergilemediğini söyleyip kendini konudan somutlamaya çalışırken, AB de bu “önerilere” kesin bir dille karşı çıkmıştı.

PEKİ AMAÇ NE?

'Non paper' olarak bilinen bu belgelerin amacı olarak ise, belgede Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya odak nokta olduklarından, doğal olarak bu iki ülkenin en büyük güvenlik tehditlerinden şüphe ediliyor. Bu nedenle, Bosna Hersek bağlamında Sırbistan ve Hırvatistan, Kuzey Makedonya bağlamında ise Arnavutluk şüpheli durumuna düşüyor.

Bakmadan Geçme