"Kendi mezarımızı kazıyoruz"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterre: " Ya biz onu durduracağız ya da o bizi durduracak. Artık yeter demenin zamanı geldi. Kendi mezarımızı kazıyoruz."

&quotKendi mezarımızı kazıyoruz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterre İskoçya'nın Glasgow kentinde başlayan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı Liderler Zirvesi'nde konuştu.  Zirvede açılış konuşmasını gerçekleştiren Guterres, fosil yakıtlara bağımlılığın insanlığa verdiği zarara dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak Antonio Guterres, "Karbon ile kendimizi öldürmeye, biyoçeşitliliğe gaddarca muamelede bulunmaya, doğaya tuvaletmiş gibi davranmaya artık son verelim. Kesin bir seçimle karşı karşıyayız. Ya biz onu durduracağız ya da o bizi durduracak. Artık yeter demenin zamanı geldi. Kendi mezarımızı kazıyoruz." dedi.

“DOĞAYA TUVALETMİŞ GİBİ DAVRANMAYA ARTIK SON VERELİM”

İnsanların önünde, iklim değişikliğini durdurmak ya da iklim değişikliğinin kurbanı olmak üzere sadece iki seçenek bulunduğunu belirten Guterres, "Karbon ile kendimizi öldürmeye, doğaya tuvaletmiş gibi davranmaya artık son verelim. Kendi mezarlarımızı kazıyoruz." diye konuştu.

“KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞINI 1,5 SANTİGRAT DERECEDE TUTMALIYIZ”

iklim değişikliğiyle mücadelenin başarısızlıkla neticelenmesi ihtimalini  'idam cezası' olarak nitelendiren Guterres, "Bilim, çok açık bir şekilde bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor. İlk olarak küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecede tutmalıyız." ifadesini kullandı.

"BU YIKIM DAHA DA BÜYÜYECEK"

Gelişmiş ülkelere iklim değişikliğiyle mücadelede başı çekmeleri çağrısı yapan Guterres, varlıklı ülkelere ise  yoksul ülkelere yönelik  yılda 100 milyar dolar iklim finansmanı sağlama sözlerini hatırlattı.  BM Genel Sekreteri ayrıca küresel liderleri savunmasız toplulukları korumak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.  Son on yılda yaklaşık dört milyar insanın iklimle ilgili felaketlerden muzdarip olduğu bilgisini paylaşan Guterres, "Bu yıkım daha da büyüyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme