Kazakistan'da neler oluyor?

Kazakistan'da hükümetin akaryakıt fiyatlarına zam yapmasının ardından ülke genelinde başlayan ayaklanma devam ediyor.

Kazakistan'da neler oluyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarının yükseltilmesinin ardından birçok kentte protestolar patlak verdi. Ülkenin en büyük şehri Almatı’daki protestoda göstericilere biber gazı, sersemletici bomba ile müdahalede bulunulurken, 1 polis aracı ateşe verildi. Almatı'da polis ana arterleri kordon altına alırken, kent merkezinde cep telefonu şebekeleri ve internet bağlantısı kısıldı. Protestolar esnasında ortamın kızışması üzerine güvenlik güçleri belediye binası önünde barikat oluşturdu.

HÜKÜMET ZAMMI GERİ ÇEKTİ

Hükümet komisyonu Mangıstau bölgesinde doğal gaz fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceğini açıkladı. Ancak halk bu karara razı olmadığını, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in bölgeye gelmesini istedi. Daha sonra bazı protestocular kararı açıklayan Başbakan Yardımcısı Yeralı Togjanov’ın etrafın sardı ve Tokayev'in gelene kadar kendisini bırakmayacaklarını ifade etti. Tokayev'in OHAL kararı ve fiyatlara müdahale etme hamlesine rağmen göstericiler sokaklarda protesto gösterilerine devam etti.

TOKAYEV TOPLUMSAL OLARAK ÖNEMLİ ÜRÜNLERDE FİYAT DÜZENLEMESİ İSTEDİ

Çarşamba günü kabine üyeleriyle konuşan Kasım Cömert Tokayev, fiyatların normale döndürülmesini ve fiyat kontrollerinin yapılmasını istedi. Tokayev sadece akaryakıta değil 'toplumsal olarak önemli ürünlerin' fiyatının da düzenlenmesini istedi.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Tokayev'in bu açıklamalarından kısa bir süre sonra ise Kazakistan hükûmeti istifa kararı aldı. Hükûmet istifa kararını Tokayev'e sunarken, Cumhurbaşkanı Tokayev hükûmetin istifasını kabul etti. Hükûmetin istifası sonrasında başbakan yardımcısı olan Alihan İsmailov, geçici başbakan olarak göreve başladı.

BAŞKENTTE OHAL İLAN EDİLDİ

Reuters, başkent Nur-Sultan'da da OHAL ilan edildiğini duyurdu. Ancak buna rağmen, ülkede protestolar şiddetlenerek etkisini artırıyor. Şehir merkezinde yer yer patlamaların yaşandığı belirtilirken, polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar da sürüyor.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 317 KİŞİ YARALANDI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı'na göre devam eden protestolarda 8 polis memuru ve Ulusal Muhafız askeri hayatını kaybetti, 317 kişi yaralandı. Vandalizm ve yağma eylemlerinin provokatörler tarafından organize edildiği belirtilerek, 'Aşırı kalabalıklar tarafından yüzlerce kişi yaralandı' ifadeleri kullanıldı. Kazakistanlılara 'provokasyonlara boyun eğmeme' çağrısında bulunuldu.

NURSULTAN NAZARBAYEV'İN HEYKELİNİ YIKMAYA ÇALIŞTILAR

Taldikorgan kentinde öfkeli protestocular, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelini halat bağlayarak yıkmaya çalıştı.

NAZARBAYEV ORTAYA ÇIKMADI

Ülkede pazar günü LPG fiyatlarının artmasıyla başlayan gösteriler kısa bir süre sonra ülkeyi uzun yıllar yöneten Nursultan Nazarbayev'in seçtiği ve 2019'da göreve başlayan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'e karşı bir protesto gösterisine dönüştü. Olayların başlamasından beri 81 yaşındaki Nazarbayev'in kamuoyunun karşısına çıkmaması dikkat çekti. Hükümetin istifası sonrasında Tokayev, ülkedeki Güvenlik Konseyi başkanlığından Nazarbayev'i çıkarırken bu pozisyona kendisi oturdu. Ayrıca Ulusal Güvenlik Komitesi'nin başına da yeni bir başkan atayan Tokayev, bu kurumda ikinci üst düzey yetkili olan Nazarbayev'in yeğenini de görevden aldı.

Bakmadan Geçme