Kazakistan'da 24 saat içinde 1678 gözaltı!

Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından başlayan ve  protestolar sonrası devam eden gözaltılarda, yüzlerce kişi daha eklendi.

Kazakistan'da 24 saat içinde 1678 gözaltı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kazakistan'da akaryakıt zamlarına karşı çıkan protestoların şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından hükümet tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor. Kazakistanlı yetkililer, son 24 saat içinde 1678 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu.Protestolar sonucunda toplam gözaltı sayısının 12 bine çıktığını belirten yetkililer, protestolara ilişkin 300'den fazla da soruşturma yürütüldüğünü aktardı.

NELER OLDU?

Petrol zengini olan 19 milyon nüfuslu ülkede 2 Ocak'ta akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının ardından vatandaş, hükümeti protesto etti  ve düzenlenen eylemler  kısa bir süre sonra şiddet olaylarına dönüştü. 170’e yakın kişinin hayatını kaybettiği olaylarda güvenlik güçleri ile protestocular arasında sık sık çatışmalar yaşanırken, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev olayların arkasında 'teröristlerin' olduğunu söyledi ve şiddetin bastırılması için Rusya, Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istedi.

Tokayev dün yaptığı açıklamasında KGAÖ örgütünün görevlerini tamamladıklarını ve ülkede istikrarın sağlandığını belirtti.
 

Bakmadan Geçme