İslam ülkeleri karıştı... Ramazan'ın başlangıç günü değişti...

Bazı İslam ülkeleri Ramazan'a Cumartesi ve Pazar günü başlayacağını duyurdu. Şimdi Ramazan'ın başlangıç günü tartışılıyor.

İslam ülkeleri karıştı... Ramazan'ın başlangıç günü değişti...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin, Irak, Suriye, Mısır, Libya, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Sudan, Ramazan'a geç başlayacaklarını duyurdu. Söz konusu açıklama İslam ülkelerinde tartışmaya neden oldu. 

Açıklamayı, Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı ile BAE Soruşturma Komitesi yaptı. Açıklamada, Ramazan ayı hilalinin görüldüğü, Cumartesi gününün ülkede Ramazan ayının ilk günü olacağı belirtildi.

Filistin, Suriye Mısır, Libya, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Sudan da Ramazanın Cumartesi günü başlayacağını açıkladı.

ÜRDÜN PAZAR GÜNÜ BAŞLAYACAK

Ürdün Başmüftüsü Şeyh Abdulkerim el-Hasavine de televizyonda yaptığı açıklamada hilalin görülmemesi nedeniyle ülkede Ramazan ayının ilk gününün Pazar olacağını kaydetti.

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan habere göre ise, hilalin görülmemesi nedeniyle ülkede Ramazan ayına pazar günü girileceği belirtildi.

Irak'ta Sünniler yarın, Şiiler Pazar günü oruç tutmaya başlayacak

Irak Sünni Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hilalin görüldüğü ve Ramazan ayının cumartesi (yarın) başlayacağı ifade edildi.

Irak'ta Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise pazar gününün Ramazanın ilk günü olacağı belirtildi.

Irak'ta uzun yıllardır Sünniler ile Şiiler Ramazan ayına farklı günlerde başlıyor.

FARKLILIK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

İslam hukukunda, esas alınan ay takvimi, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor.

Ramazan ayı da ay takvimine göre her yıl değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor.

İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Ay başlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.

İslam ülkelerinin bazılarının hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle Ramazan ayının başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

Bakmadan Geçme