Güney Pasifik'te dev volkan patlaması!

Güney Pasifik'te dev bir volkan patlaması yaşandı, okyanusun iki yakasında tsunami alarmı verildi.

Güney Pasifik'te dev volkan patlaması!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ada ülkesi Tonga’nın 65 kilometre uzaklığında yaşanan patlama 1,2 metrelik bir tsunami dalgası oluşturdu. 800 km uzaktaki Fiji ve 2300 kilometre uzaktaki Yeni Zelanda’da da patlama ses olarak duyuldu. ABD kıyılarında Hawaii’den Alaska’ya kadar da dalga uyarısı yapıldı. ABD’de Ulusal Tsunami Uyarı Merkez tarafından yapılan duyuruda, California, Oregon, Washington ve Alaska eyaletlerinin dalgalardan etkilenebileceği açıklaması yapıldı. Merkezdeki yetkililerden Dave Snider, “Bu denli uzun bir kıyı zinciri için tavsiye yayınlamazdık. En sonra ne zaman olduğunu bilmiyorum.Bu gerçekten büyük bir olay. Son on yılın en ciddi patlamalarından biri.” dedi.  Kısa bir süsre sosyal medyada Tonga’ya ilişkin görüntüler yer almaya başladı. O görüntülerden birinde dalgaların bir kilise ve bazı evlerin içine ulaştığı görülüyor. Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da tanıklar, gökyüzünden kül yağdığını aktarıyor.

YÜKSEK BÖLGELERE ÇIKMAYIN ÇAĞRISI YAPILDI

Her yerden çığlıklar geliyordu Tonga’da yaşayan Mere Taufa, patlamanın akşam yemeğine oturmak üzereyken yaşandığını anlattı. “İçgüdüyle masanın altına girmeyi düşündüm.” diyen Taufa, kardeşinin bomba patladığını düşündüğünü söyledi.

"HER YERDEN ÇIĞLIKLAR GELİYORDU"

Kısa süre sonra evine suyun ulaştığını söyleyen Taufa, “Her yerden çığlıklar geliyordu, insanlar, herkese yukarılara çıkma çağrısı yapıyordu. ” dedi. Sekiz dakikalık patlamanın başkent Suva’da ‘şiddetli gök gürültüsü’ gibi duyulduğu aktarılıyor. Tonga Jeoloji Kurumu yetkilileri, gaz, kül ve duman bulutunun 12 kilometreye ulaştığını açıkladı. Tonga’nın başkenti, Hunga Tonga volkanik sisteminin yalnızca 65 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Avustralya Meteoroloji Bürosu’nun tespitlerine göre, Tonga’nın başkentinde 1.2 metrelik bir tsunami dalgası burada gözlemlendi. 2300 kilometre uzaklıktaki Yeni Zelanda’da da patlama kaynaklı fırtına oluşabileceğine ilişkin uyarı mesajı yayımlandı. Yeni Zelanda’da volkan kaynaklı olarak sonik patlamalar duyulduğu da aktarılıyor.

Bakmadan Geçme