• Haberler
  • Güncel
  • Doğu'da hangi suçlarda yoğunluk var? Hangi suçlardan af bekleniyor?

Doğu'da hangi suçlarda yoğunluk var? Hangi suçlardan af bekleniyor?

Genel af konusunu gündeme taşıyan Adil Yaşam Derneği'nin Başkanı Haluk Çavuşoğlu, Doğu'da af beklenen suçlara dair açıklamalarda bulundu.

Doğu'da hangi suçlarda yoğunluk var? Hangi suçlardan af bekleniyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2018 seçimlerinden bu yana, genel af konusuyla gündeme gelen ve yargılamada hak ihlali yaşayanların sesi olan Adil Yaşam Derneği’nin Başkanı Haluk Çavuşoğlu, Bülten TV’ye, Doğu Anadolu’da hangi suçlarda mağduriyet yaşandığı ve af beklendiğine dair açıklamalarda bulundu.

İLK SIRADA KAÇAKÇILIK VE UYUŞTURUCU SUÇLARI GELİYOR

Çavuşoğlu, Doğu Anadolu’da en fazla kaçakçılık ve uyuşturucu suçlarından dolayı mağduriyet yaşandığını belirtti. Mağduriyetin nedenini, sadece uyuşturucu kullanan bir kişinin mahkemede aynı zamanda uyuşturucu ticaretinden de yargılanmasına bağlayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uyuşturucu deyince insanların aklına hemen, ‘Hem uyuşturucu satsın hem de devlet seni affetsin’ diye bir şey geliyor ama bizim vurgu yaptığımız nokta o değil. Devlet uyuşturucuyu engellemek için ciddi savaş veriyor ancak ceza alanların çoğuna baktığımızda, 3-5 gram içicilikten bir uyuşturucu baronuna verilen cezayı alan insanları görüyoruz. Bu insanlar sadece içici olduğu halde 12 yıldan başlayan cezalar alıyor. TCK’da içicilik suçu 191 ve bentleridir ama mahkemeye çıktığında o kişi 188’in bentleriyle yani uyuşturucu ticareti ve aracı olma suçu bentleriyle yargılanıyor.  Öyle olunca da, sadece içicilik suçuyla hakim karşısına çıkmış bile olsa, ticaret suçuna kesilen cezalarla muhatap kılınıyor.”

ERKEN EVLİLİK MAĞDURİYETLERİ DE ÇOK FAZLA

Çavuşoğlu, kaçakçılık ve uyuşturucu suçlarının ardından, Doğu Anadolu’da en fazla mağduriyet yaşanan bir diğer alanın da ‘erken evlilikler’ olduğunu söyledi. İstanbul Sözleşmesindeki, ‘kadının beyanı esastır’ maddesinden dolayı, kültürel olarak erken evlenen kişilerin tecavüz suçundan dolayı yargılandıklarının ve bundan dolayı uzun yıllarını cezaevlerinde geçirmek zorunda kaldıklarının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“TECAVÜZCÜYLE ERKEN EVLENENEN AYNI MUAMELE YAPILIYOR”

“Doğu Anadolu’da bilindiği üzere erken yaşta evlilikler kültürel hale gelmiş. Romanlarda da bu böyle. Biz tabi ki, 12-13 yaşında bir kızın 60 yaşında biriyle evlenmesine tabi ki karşıyız. Ama buradaki en büyük problem şu; Doğu’da 16 yaşında bir kızla 17 yaşında bir erkek evlenmiş. Bunlar evlendikten 10 yıl sonra erkeğe cinsel suçtan ceza geliyor. Cumhurbaşkanı bunu çözeceğiz dedi çok kez. Meclis’te de bu gündeme geldi birkaç kez ama maalesef muhalefet tecavüzcüleri mi affedeceğiz diyerek bunun ertelenmesine neden oldu. Bir insan evlenmiş, çoluk çocuk sahibi olmuş; 10 yıl sonra bu insanları tecavüz damgası ile cezaevine almak çok büyük haksızlık.”

“TECAVÜZCÜ DAMGASI VURULANLAR PEMBE ODALARDA EŞLERİYLE BİR ARAYA GETİRİLİYOR”

 “O kadar enteresan ki, tecavüz damgasıyla bunları içeri alıyorsunuz, sonra pembe odalarda tecavüzcü damgası vurduğunuz kişiyle bir araya getiriyorsunuz ve tekrardan çocuk sahibi olmasına vesile oluyorsunuz. Bu, bir anlam kargaşası. Tabi ki bir caydırıcılığı olsun erken yaşta evlenmenin ama burada bir kereliğine bu insanlara af getirilmesi gerekiyor. Hatta bunlar zaten affedilecek bir şey de yapmamıştır. Bu sistem diyor ki, flört et, zina yap ama evlenince cezaevine gönderiyor bu çok yanlış bir kavram. O nedenle biz, tecavüz edenlerle erken yaşta evliliklerin bir tutulmamasını istiyoruz. Ama bu insanlar mahkemelerde aynı maddeden yargılanıyorlar ve bu nedenle mağduriyetler ortaya çıkıyor.”

“DOĞU’DA SUÇLARININ ARTMASININ NEDENİ İŞSİZLİK”

Doğu Anadolu’da cezaevlerindeki ‘ekonomik suçlar’ın çoğunlukta olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, devletin bölgede istihdama yönelik yatırımları artırması gerektiğini savundu. Çavuşoğlu, “Doğu’daki cezaevlerindeki gençlerin çoğalmasının en büyük nedeni ekonomik suçlar. Devlet onlara iş ve istihdam ortamı sağlamaz ise bu gençler ne yapacak? Sosyal devletin gençlere proje sunması gerekiyor. Doğumuz hayvancılığı ile tarımı ile çok zengin bir yer. Dolayısıyla devletin, gençlerin cezaevlerine girmesini engellemesi için iş imkânı vermesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 3
Erzincan Muhtarlar Derneği başkanı 31 Ağustos 2022 13:25

Bence uyusturucu kacakçılığı v,b ahır cezalıkşar haric kader mahkumı dedıklerimize af cıkmalıdır af edilenler ise köylerde tarım ve hayvancılık yapanların yanına verilmelidir deviet bu tür çalışma ile mahkumlara ekmek kapısı yönünde destek vermelidir kader mahkumları bu sekilde islah edilir islah edilmeyen tekrar iceri girmelidir

Gulsel 21 Ağustos 2022 18:27

Çok güzel ifade etmiş gerçekten beni. Eşi.de iç birsey çıkmadı aldı bir tartışmadan bundan aldım demiş 27 ceza camiye yakın okula yakın diye birdunya ceza benim eşim içerdi ama satmaz çünkü beş tane erkek çocuk babası kendisi esnaf maalesef 6 yıl yatıyor zengin olsaydık avukat tutardım kader utansın devlet bunları çok iyi biliyor

Hatice 20 Ağustos 2022 18:07

Diyar bakır aneleri afeti bizim mahkumuumuzuda afet turkiyem adil yargilanmadik

Bakmadan Geçme