Dertli Divani kimdir?

Türkiye'nin önemli ozanlarından olan Dertli Divani, 2010 yılında UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçildi. Peki, Dertli Divani kimdir?

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dertli Divani kimdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1962 yılında Şanlıurfa’nın Kısas köyünde doğan Dertli Divani’nin asıl adı Veli Aykut’tur. Babası da kendisi gibi ozan olan Aşık Büryani olan Dertli Divani, küçük yaşlardan itibaren babasının yanında cemlerde bulunmuş, bağlama çalmayı öğrenmiştir.

İlk ve ortaokulu köyünde, liseyi ise memleketinde bitirdikten sonra yükseköğrenimini Ankara’da tamamlayan Dertli Divani, hem kendi şiirlerini hem de babası ya da başka aşıkların şiirlerini bestelemektedir.

Dertli Divani mahlasının ‘dertli’ kısmı 1978 yılında Emrullah Efendi, ‘divani’ kısmı ise aynı yıl Bektaş Efendi tarafından kendisine verilmiştir. 

Divani’nin eserlerini seslendirenler arasında Arif Sağ, Zülfü Livaneli, Belkıs Akkale, Musa Eroğlu, İlyas Salman, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Gülcihan Koç, Deste Günaydın, Erdal Erzincan, Tolga Sağ, İlkay Akaya, Yavuz Bingöl, Kıvırcık Ali var.”Serçeşme”, “Diktiğimiz fidanlar”, “Kısas semahı”, “Nurhak semahı”, “Turnalar semahı”, “bilesin”, “altım üstüm kaç kuruşluk” gibi eserleri, en fazla bilinen eserlerinden sadece birkaçıdır.

Dertli Divani’nin albümleri ise şu şekildedir…
-    Divane Gönül (1989)
-    Diktiğimiz Fidanlar (1992)
-    Duaz-ı İmam (1996)
-    Ser Çeşme (2000)
-    Serçeşme (2005)
-    Hakisar (2014)
-    Diktiğimiz Fidanlar (2018)
 

Bakmadan Geçme