Dengbejler Doğubayazıt için söyledi

Ağrı Doğubayazıt Belediyesi, olan 1. Geleneksel Seyade Şame Dengbejler Buluşması düzenledi.

Dengbejler Doğubayazıt için söyledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dün, Belediye arkasındaki otoparkta gerçekleştirilen Buluşma’da, İsmete Erdişe, Hozan Emrah, Rıfkı Söyler, İsmail Seyranoğlu, Orhan Ebren, Aycan Baran ve çok sayıda dengbej stranlarını Doğubayazıt için söyledi.

“DENGBEJLERİN SÖZÜYLE TERBİYE EDİLDİK”

Katılımcıların coşkuyla takip ettiği etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Yıldız Acar,

“1’inci Geleneksel Seyadê Şamê Dengbej Buluşmasını Doğubayazıt belediyesi olarak gerçekleştirdik. Sözün yüreği çok sıcaktı. Çünkü söz aşkı, acıları, sevinçleri geçmişten bugüne tarihi anlatırdı. Kadınların annelerin yaktığı her bir ağıt bir dengbêjlik edasıydı. Bizler de dengbej değildik ama dengbêjlerin sözleriyle terbiye edildik. Çünkü tarihin her sayfası seslerle açılıyordu. Dengbêjlik bir kültürdü ve toplum kültürsüz olmaz, kültür de toplumdan ayrı olmaz. Yazının olmadığı süreçlerde Dengbêjlik sözlü bir tarihti. Biz Doğubayazıt Belediyesi olarak her hizmet alanında olduğu gibi kültür sanat alanında da ilklere imza atıp her şey halkımız için dedik. Her hizmet alanında halkla beraber omuz omuza hizmet vermeye devam ediyoruz. Dua halkımızdan hizmet bizden...” diye konuştu.

DENGBEJ NEDİR?

Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçılara ‘dengbej’ adı verilir. Dengbêj sözcüğünün kelime anlamı; deng ‘ses’, bêj ‘söyle’dir. Bu kelime, sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamında kullanılır. Dengbejler, sözlü kültür geleneğinin bir parçası olarak kabul edilir.

Bakmadan Geçme