Danıştay, Malatya'daki maden talanına dur dedi

Malatya Hudut Mahallesinde, maden ocağına karşı verilen mücadele, Danıştay'ın kararıyla mahallelinin lehine sonuçlandı.

Danıştay, Malatya'daki maden talanına dur dedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya'da Hudut Mahallesinde, bir süredir devam eden maden ocağı karşıtı mahalleli tarafından yürütülen süreç, Danıştay 6. Dairesi'nin, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etmesiyle mahalleli lehine sonuçlandı.

Yeşil Gazete'nin haberine göre, Esan Eczacıbaşı şirketinin madencilik faaliyetlerine karşı mahallelinin yürüttüğü mücadele amacına ulaştı. 

Danıştay 6. Dairesi, Hudut Mahallesi ( Köyü) mevkiinde 4. grup maden arama ruhsatı için verilen ‘ÇED Yönetmeliği Hükümlerinin Uygulanmasına Gerek Bulunmadığına’ ilişkin kararı oy birliği ile hukuka aykırı bularak iptal etti.

İdarenin kararına karşı köylüler şirketin sondaj çalışmalarının bölgedeki içme sularına zarar vereceği, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin maden arama sınırlarını aştığı, yaban hayatının ve endemik türlerin zarar göreceği dolayısıyla çevresel etki değerlendirmeye tabi olması gerektiği gerekçesi ile yürütmeyi durdurma istemiyle Malatya 2. İdare Mahkemesi‘ne dava açtı.

Malatya Çevre Platformu avukatlarından Gül Erdoğan, köylülerin verdiği mücadelenin başarıya ulaştığını belirtti. Yaptıkları itirazda, 46 noktada sondaj yapılmasını, bölgenin deprem bölgesi olması ve endemik çeşitlilik bakımından zenginliğini gerekçe göstererek iptal talebinde bulunduklarını belirten Erdoğan, bilirkişi heyetinin incelemesi sonrasında gelinen süreçte, Danıştay 6. Dairesi'nin ÇED raporu gerekli değildir kararını iptal ettiğini ve bölge için yeni bir rapor istediğini kaydetti.

Erdoğan, söz konusu raporun mahallelinin lehine bir sonuç doğurduğunu sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme