Çocukları kumasının üzerine kayıtlı! 70 yıldır kimliksiz yaşayan kadın kimliğini istiyor...

Ağrılı Makbule Işık, tam 70 yıldır kimliksiz yaşıyor. Hiçbir kişilik hakkından faydalanamayan yaşlı kadın, bir kimlik istiyor.

Çocukları kumasının üzerine kayıtlı! 70 yıldır kimliksiz yaşayan kadın kimliğini istiyor...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Makbule Işık, doğduğunda anne ve babası tarafından nüfus kütüğüne kaydedilmedi. 

Ağrılı olan Işık, şu an Muş'un Bulanık ilçesinde yaşıyor. 6 çocuk annesi Makbule Işık, 70 yıldır kimliği olmadan hayatını sürdürüyor. 

Işık'ın bir kimliği olmadığı için çocukları kumasının üzerine kaydedilmiş. Hayatı boyunca başkalarının kimliğini kullanmak zorunda kalan yaşlı kadın, ne ailesinin ne de devletin imkanlarından faydalanamıyor. 

Kimliği olmadığı için okula da gidemeyen yaşlı kadın, tek kelime Türkçe de bilmiyor. 

Tüm hayatı boyunca kimlik almak için mücadele eden Işık, hem Ağrı'da hem de Muş'ta gittiği nüfus müdürlüklerinden umduğunu alamadı. 

Anne ve babasının adını, 9 kız 6 erkek olmak üzere toplam 15 kardeş olduklarını ve bu kardeşlerden 9. kardeş olduğunu bildiğini ve bunları söylediği halde kimlik alamadığını söyleyen Makbule Işık, biran önce kimliğine kavuşmak istiyor. 

''ÇOCUKLARIM KUMAMIN ÜZERİNE KAYDEDİLDİ''

Konuyla ilgili konuşan Makbule Işık, “Ben 70 yaşındayım. 6 tane çocuğum var. Kocam ile dini nikahla evlendik. Çocuklarım kocamın 2. karısı olan kumamın üzerine kaydedildi. Babam beni ben doğunca nüfusta kaydetmemiş. Bu yüzden benim kimliğim yok. Ben işitiyorum ki benimde kimliğim olsun. Şimdiye kadar çok büyük sıkıntılar çektim. Hep kumamın ya da başkalarının kimliğini kullanmak zorunda kaldım. Ama çok büyük sorunlar yaşadım. Ben kimliğim yok diye doktora gidemiyorum. Tedavi olamıyorum. Oy kullanamıyorum. Hiçbir şeyden faydalanamıyorum. Varlığım ve yokluğum belli değil. Çocuklarıma annelik bile edemedim.'' dedi.

''BEN ARTIK VAR OLMAK İSTİYORUM''

Biran önce kimliğinin çıkmasını isteyen Işık, ''Ben bir an önce kimliğimin çıkmasını istiyorum. Çocuklarımın kimliğinde anneleri olarak benim ismim yasın istiyorum. Oy kullanmak istiyorum. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Ben kendi annemi, babamı ve kardeşlerimi hepsini biliyorum. Babamın adı Xamo, annem Ayşen'dir. 9 kız 6 erkek kardeşiz. Ben artık var olmak istiyorum.” diye konuştu. 

ABİ KEMAL IŞIK DA KONUŞTU!

Konuyla ilgili konuşan abi Kemal Işık, ''Benim bacım evlenme çağına gelince babam dini nikah ile kocaya verdi. Muş'un Bulanık ilçesine gitti. 6 tane çocukları oldu. Çocukları kumasının üzerine kaydedildi. Şimdi kimliği olmadığı için hiçbir şey yapamıyor. Şimdiye kadar hep başkalarının kimliği üzerinde doktora gidip geliyordu. Ama şimdi arttık öyle bir durumda yok. Burada ne bir ilaç alabiliyor ne de tedavi alabiliyor. Şimdiye kadar defalarca nüfus müdürlüklerine başvuru yaptık ama olmadı. Çok eski dönemlerde bizler köyde yaşıyorduk. O yüzden doğunca babam kardeşimi kütüğe kaydetmedi. Bizde ihmal ettik. Sonra evlenip gidince dini nikahla da öyle kaldı. Babam ve annem vefat edince de kütüğe kaydı yapılmadı ve o gün bu gündür bu şekilde geldi. Geldiğimiz noktada kardeşim çok mağdur durumda. Hastaneye götüremiyoruz. Hastadır. Tedavi olamıyor. Hiçbir haktan faydalanamıyor. Eşi de ilgilenmiyor. Zaten yaşlı. Çocukları ile kalıyordu ama buraya misafirliğe gelmişti. Bende gitmesine izin vermedim. Şu an ben ve yeğenlerim ilgileniyoruz. Bir an önce kimliğinin çıkmasını istiyoruz. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Lütfen bizlere yardımcı olsunlar.” dedi. 

''HALAN HİÇBİR HAKTAN FAYDALANAMIYOR''

Makbule Işık'ın yeğeni Celal Işık ise, Makbule Işık'ın hasta olduğunu ve sağlık hizmetlerinden kimliği olmadığı için yararlanamadığını söyledi. 

Biran önce halası Makbule Işık'ın kimliğine kavuşması gerektiğini belirten Celal Işık, ''Kendisi hasta oluyor, hastaneye gidemiyor. Başkasının kimliği ile gidiyor. Oda olmuyor, kabul edilmiyor. Bizde istiyoruz ki devlet büyüklerimizden bize yardımcı olsunlar. Halamın kimliği çıksın. Bu mağduriyeti giderilsin. Kendisi Türkçe bilmediği için kendini ifade edemiyor. Kimlik olmadığı için okula da gidememiş. Kendisi diyor ki, ‘Bende her vatandaş gibi oy kullanmak istiyorum. Ülkeme hayırlı olmak istiyorum. Haklarımdan faydalanmak istiyorum. Hastanede tedavi olmak istiyorum' ama olmuyor, yapamıyor.'' ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme