Malatya'da felaketler bitmiyor… Deprem, selden sonra şimdi de asbest!

Yaşanan depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya'da, enkaz kaldırma çalışmalarıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. 

Malatya'da felaketler bitmiyor… Deprem, selden sonra şimdi de asbest!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya’da yaşanan depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ancak enkazların asbestli olduğu ve köylülerin yaşam alanlarına yakın alanlara döküldüğü iddia ediliyor. 

Asbest maddesi, özellikle solunum yolları ve akciğer hastalıklarına neden oluyor. 

MAMUREK KÖYÜ MUHTARI ASBESTLİ ENKAZLARI REDDETTİ 

O iddialardan biri Battalgazi ilçesi Mamurek köyü sakinlerinden geldi. 

Bülten TV olarak, ulaştığımız Mamurek köyü muhtarı Mahmut Pesen, önce enkazın kendi köylerine döküldüğünü reddetti. Enkazın Fırıncı köyüne döküldüğünü söyleyen muhtar Mahmut Pesen, kendi köylerine enkaz döküldüğünü reddetmesine rağmen, konuyla ilgili olarak AK Parti ve CHP’li milletvekilleri ile görüştüklerini ifade etti. Pesen, şunları söyledi:
“AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfekçi ve Öznur Çalık ile görüştük. Kendileri enkaz kaldırma çalışmaları bitince getirilen enkazların kaldırılacağını söylediler. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da geldi. ‘Kaldıracağız enkazları’ dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü de geldi. O da ‘kaldıracağız enkazları’ dedi. Zaten Malatya’da enkazlar Organize Sanayi Bölgesine ve buraya getiriliyor.‘’ 

FIRINCI KÖYÜ MUHTARI KONUŞMADI

Mamurek köyünün reddedip, enkazların döküldüğünü söylediği Fırıncı Köyü muhtarı Hüseyin Fırıncı ise telefon görüşmesini reddetti. 

MAMUREK KÖYÜ SAKİNLERİNDEN SERT TEPKİ

Öte yandan,  Mamurek köyü sakinleri ise herhangi bir açıklama alamadıklarını, çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ve getirilen enkazlarla ilgili hiçbir inceleme yapılmadığını dile getirdi.  

Köy sakinlerinden Nazife Onay, enkaz dökülen topraklarda kayısı bahçelerinin olduğunu, asbestin insan sağlığı kadar çiftçilere de zarar vereceğini savundu. 

“KAYISI BAHÇELERİ VE ÇİFTÇİLERE DE ZARAR VERECEK” 

Onay, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bu topraklar verimli olduğu için kayısı bahçesi olarak kullanılıyor. Köylüler kayısı ticaretiyle para kazanıyor ve ihraç edilen kayısılar da bu bölgede yetişiyor. O enkazların içerisindeki asbest ise hem bu bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit ediyor hem de ihraç edilen ürünlere de bulaşıyor. Adli vaka dedikleri enkazlar buraya getiriliyor. Öğrendiğimiz andan itibaren mücadele etmeye çalıştık. Enkaz getiren kamyonların önünü kestik. Görevli askerler ‘siz kanıtlayın asbest olduğunu, biz kaldıralım’ dedi.’’ 

“YETKİLİLERE ULAŞAMADIK”

Yetkili kurumlarla iletişime geçmeye çalıştıklarını aktaran Onay, Mamurek köyü muhtarının aksine görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ve herhangi bir çözüm bulunmadığını belirtti. 

Nazife Onay, suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. 

‘’HER YER ÇÖP DAĞI OLDU”

Köy sakinlerinden Sadık Öncel ise, ‘’Benim evim ile getirilen enkazlar arasında 200 metre var. Enkazı döktükleri yer çöp dağı oldu. Dünden beri de yağmur yağıyor. Yağmurla birlikte içme sularımıza karışacak. O zaman ne yapacağız?’’ diye konuştu. 

“TEK BAŞIMIZA MÜCADELE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ” 

Tek başlarına mücadele etmeye çalıştıklarını söyleyen Öncel, yetkili kurumlara ulaşmaya çalıştıklarını ancak yetkililerin seslerini duymadığını belirtti. 

‘’NE GELEN VAR, NE İNCELEME YAPAN…’’

Bir diğer köy sakini Bayram Toprak da, ‘’Her şeyimiz, hayatımız, yaşamımız, kayısı bahçelerimiz, hayvanlarımız burada. Vali bey bir gazeteciye, ‘ODTÜ’den uzman heyet gelecek, inceleme yapacak’ demiş. Gazeteci de bizlere iletti. Ama ne gelen var, ne inceleme yapan. Getirmeye devam ederlerse, evlerimiz enkazların altında kalacak.’’ dedi. 

 ‘’OHAL İLAN EDİLDİ, DEVLET İSTEDİĞİNİ YAPAR’’

Bir başka köy sakini olan Rüştü Onay ise, enkazın dökülmesine karşı çıkan bir köylü ile jandarma arasında geçtiğini iddia ettiği bir olayı ise şöyle anlattı:  
“Bir köy sakini burada enkaz başındaki bir jandarmaya, enkazın dökülmemesi gerektiğini söyledi. Jandarma da, köylüye, ‘Şu an OHAL ilan edildi. Devlet istese senin evinin içine dökebilir enkazı.’ Dedi. Şu anda elimizden gelen bir şey yok.”  

ASBEST NEDİR? 

Asbest diğer adıyla amyant, beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Asbest lifleri havada solunur ise öldürücü bir madde haline geliyor.

Asbeste bağlı hastalıklar ise akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi (asbestozis), akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir.

Bakmadan Geçme