Hasan Dağı volkanik hareketlilik! yetkililer nöbette

Türkiye'nin en büyük 2. volkanik dağı olan Hasan Dağı'nda hareketlilik başladı. Bu durumdan endişe duyan yetkililer dağdaki hareketliliği takibe aldı.

Hasan Dağı volkanik hareketlilik! yetkililer nöbette
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan çalışmalar dahilinde, Hasan Dağı'ndaki hareketliliği takip etmek amacıyla ölçüm aletleri kurulacak, kabuk hareketleri ve kabarmalar takip edilecek. Magma tabakasında yükselmelerin yaşandığı Hasan Dağı'nda incelemeler gerçekleştirdiklerini belirten Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen, "Depremlerin ardından yaptığımız incelemede magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük ve tespit ettik. Konuyla ilgili çalışmalarımız acil olarak başlatıldı." dedi.

"DEPREM İLE DOĞRU ORANTILI"

Yaşanan son depremlerden sonra Hasan Dağı'nda ölçüm ve incelemeler yaptıklarını belirten Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, "Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani, ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde'de meydana gelen 5.1'lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar." diye konuştu.

Ölçüm ve incelemelerde elde edilen hareketlilik verileri neticesinde Hasan Dağı'ndaki gelişmelerin takip edilmesi kararını verdiklerini belirten Cezmi Türkmen, "Dolayısıyla biz Hasan Dağı'nın volkanik aktivitesinin incelenmesi ve takip edilmesi gerektiğine karar verdik. Aksaray Üniversitesi bilim adamlarımız da takip edelim dediler. Böyle bir görüş birliği oldu aramızda. Bunu da projelendirdik. Yapacağımız çalışmalar dahilinde Hasan Dağı'nda sensörler kuracağız, GPS'ler kuracağız ve ölçüm aletleri kuracağız. Fiziksel ölçüm aletleri kuracağız." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme