Van Gölü Havzasındaki 230 kelebek yok olacak!

Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel, "Kuraklığa karşı önlem alınmazsa Van Gölü Havzasında bulunan 230 kelebek türü yok olabilir." dedi

Van Gölü Havzasındaki 230 kelebek yok olacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel Van Gölü Havzası’nda yaşayan kelebek türleri ve türlerin yaşamları hakkında bilgiler verdi.

"HAVZADAKİ POPÜLASYON TÜR ZENGİNLİĞİNİ ARTTIYOR"

Türkiye’de bulunan 420 kelebek türünün yaklaşık 230 türü Van Gölü Havzası’nda yaşadığını belirten Özel, " El değmemiş doğası, yüksek dağları, sulak alanları, çayır ve meraları, zengin bitki örtüsü, zirai ilaçlamanın diğer bölgelere göre daha az yapılması gibi faktörlerin Van Gölü Havzası’ndaki popülasyon ve tür çeşitliliğinin zenginliğini arttırmaktadır. Van’ın Çatak ilçesinde daha çok bulunan 'Şehzade Kelebeği', yine Van ve Bitlis'te gözlemlenebilen 'Romanov Gelinciği', 'Çok Gözlü Van Esmeri', 'İran Çokgözlüsü', 'İran Ateşi' gibi türler genelde Van Gölü havzasında görülmektedir. " diye konuştu.

"CANLILARIN KORUNMASI GEREKMEKTEDİR"

Havzada görülen kuraklığın kelebekler için tehdit oluşturduğuna da değinen Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel, "Kuraklık için önlem alınmaması halinde kelebeklerin besin kaynağı çiçeklerde azalma meydana geleceğinden korunması gerekmektedir. Doğal güzelliğinin muhteşem olduğu bu canlıların korunması ve neslinin güvenceye alınması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme