Karakovan balının hasat zamanı geldi

Bitlis'te dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başlandı.

Karakovan balının hasat zamanı geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bitlis’in dünyaca ünlü karakovan balı yüksek rakımlı dağlarda, organik kovanlarda üretiliyor. Kilogramı 250-300 liradan satışa sunulan karakovan balına hem il merkezinden hem de ülke genelinden talep büyük. Bitlis’te bu yıl 2 bin ton verimin beklenilen, florası, prolin değer, tadı ve aroması yönünden diğerlerinden ayrılan karakovan balı aynı zamanda birçok hastalığa da iyi geliyor.

“2 BİN TONUN ÜZERİNDE BİR VERİM BEKLİYORUZ”

Konuyla ilgili olarak bilgilendirmede bulunan Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Şube Müdürü Fuat Korkmaz, Bitlis’in karakovan varlığı sıralamasında Türkiye’de 2’nci sırada yer aldığını belirtti. Korkmaz “Bitlis, 41 bin 623 adet karakovan sayısıyla Türkiye’de 2’nci sırada yer alıyor. Bunun yanında 117 bin 353 adet fenni kovan dediğimiz kovanımız bulunmaktadır. Bu iki kovan çeşidinden 2020 yılında 954 bin ton bal elde ettik. Bu yıl verimin güzel olmasını bekliyoruz. Bu kovanlardan 55 bin adedi polen tuzaklı kovandır. Bal üretiminin yanında polen üretimi de gerçekleştiriyoruz. Her kovandan yaklaşık 900 gram polen elde etmekteyiz. Toplamda 49 bin 500 gram polen elde etmişiz. Polen piyasada 140 TL’ye alıcı bulmaktadır. Bunun da Bitlis ekonomisine yaklaşık 7 milyon TL girdi sağladığını söyleyebiliriz. Bu yıl kuraklık olmasına rağmen 2 bin tonun üzerinde bir verim bekliyoruz. Bal hasadımız başladı, verimli bir yıl olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“BALIN FİYATINA BAKMADAN ORİJİNAL BAL ÜRETİYORUZ”

Haziran ayında 2 bin 500 rakımlı yaylalara çıkarak karakovanlarını bırakan bal üreticisi Güven Güngördü ise, “Karakovan hasat zamanımız geldi. Ekim ve kasım aylarında Bitlis’te karakovan hasadı yapılır. 2 bin 500 rakımlı Bitlis yaylalarında orijinal karakovan ballarımızı üretiyoruz. Biz firma olarak insanlar bal yesin diye balın fiyatına bakmadan orijinal bal üretiyoruz ki, insanlar rahat bir şekilde tüketsinler. Bu bölgede kekik ve geven yoğunluktadır. Dünyadaki endemik bitkilerden 3’ü burada bulunuyor. Kekik, nane ve birçok çeşit bitki var. Ürünümüz çıktıktan sonra laboratuvara gönderip prolin değerini ölçtüreceğiz. Güzel bir hasat dönemi olur inşallah.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme