Kadınlar geleneksel Bitlis evlerine hayat veriyor

Bitlisli kadınlar geleneksel Bitlis evlerini gelecek kuşaklar için birer kültür mirası haline getiriyor.

Kadınlar geleneksel Bitlis evlerine hayat veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yedi bin yıllık geçmişi bulunan Bitlis’in geleneksel evleri kadınların ellerinde hayat buluyor.Kesme taş mimarisiyle dizayn edilen bu evlerde, duvar halısından çocuk beşiğine eski dantel örtülerden sedirlere kadar birçok geleneksel malzeme kullanıldığını görmek mümkün. Bitlis’ten yıllar önce göç etmiş Oto ailesine ait tarihi ev, Bitlis Girişimci Kadınlar Derneği üyeleri tarafından proje kapsamında alınarak restore edildi.  

ASLIN UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ 

Bitlis Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Gül Göktekin konuyla ilgili olarak, evin aile tarafından kendilerine tahsis edildiğini ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yazılan bir proje kapsamında da aslına uygun şekilde restore edilerek, Bitlis evi şeklinde döşendiğini söyledi. Bitlis Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Metin Çoban, bu tür mekanların korunmasının tek yolunun içinde yaşam olmasından geçtiğini ifade ederek, “Bitlis’te Otolar evi olarak bilinen sivil mimari yapı özelliklerini taşıyan evin içindeyiz. Bu ev Bitlis’in sembolik yapılarından biri durumundadır. Bu ev Girişimci Kadın Derneği üyelerinin faaliyetlerini gerçekleştirmek için kendilerine tahsis edildi. Ev şu anda hayat bulmuş durumda'' dedi. 

“YAPILARIN KORUNMASI GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINDA ÖNEMLİ” 

Bitlis’teki bu tür yapıların hayat bulmasının önemine de değinen Çoban, “Bu yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde önemli bir girişimdir. İçinde bulunduğumuz bu yapıya Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli desteği sundu. Bugünden sonra da eksikliklerin giderilmesi adına çeşitli kesimlerden destek gelirse, bu tür yapıların daha da işlevsel hale geleceği kanaatindeyiz. Bitlis kış memleketi. Yapının kış şartlarına uygun hale getirilmesi için gerekli olan izolasyon ne ise yapılması gerekiyor. Damının kürenmesi gerekiyor. Kapı penceresinin izole edilmesi gerekiyor. Bu yapının içerisinde hayatın devam edebilmesi için bunlar olmazsa olmazlarımızdır. Bu yapının hayat bulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

 “GELENEKSEL YAŞAMIN SONLANMASI KÜLTÜRÜN YOK EDİLMESİDİR” 

Bitlis Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Gül Göktekin, tayini çıkarak kısa süre önce ayrılan Bitlis Vali Yardımcısı Nursel Özdemir, Oto ailesine ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ederek, “Tarihi evimizi bazı kurumların ve kişilerin destekleri ile restore ederek, oluşturduğumuz yapı örtüleri, eski halıları yaşanabilir bir mekân haline getirmeye çalıştık. Yani eskiden bir Bitlis evi ne ise, aynı şekilde evimizi döşedik. Yapılan proje ile o mutlu olduğumuz güzel yılları yaşamak için nefes nefes, adım adım yaşamaya çalışıyoruz. Fiziksel ve yaşam tarzı olarak da bugüne taşıyarak yaşatmaya çalışıyoruz. Biz burayı kadınlarımız ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün vermiş olduğu desteklerle çalışarak hayat buldurduk. Bu bizim açımızdan çok güzel bir şey. Bunun bir emsal teşkil edeceğine de inanıyoruz. Bitlis’te bu tür tarihi evler çok fazla. Önemli olan ve aslolan bunlara hayat buldurabilmek. Gördüğümüz kadarıyla Bitlis göç verdiği gibi kendi geleneksel yaşamları da sonlanıyor. Bu geleneksel yaşamın sonlanması bir kültürün yok edilmesidir ki yok edilmemesi gereken bir kültür. İnsani duygular üzerine, varlık üzerine çok çok yoğunlaşan kolektif bir yaşamı her zaman benimseyen bir halkın yaşam tarzıydı. Biz bunu yaşatmak durumundayız, yaşatıyoruz da.” diye konuştu. 

“BİTLİS EVİ İNSANLARA ÇALIŞMAYI, ÜRETMEYİ ÖĞRETİYOR” 

Kış mevsimde büyük desteğe ihtiyaç duyduklarını da ifade eden Göktekin, “Önümüzde kış ayı var. Geçtiğimiz yıl burası o kadar soğuk oldu ki, burada çalışan dernek üyesi kadınlarımız evlerine gittiklerinde üşüttüler. Pencerelerimiz ve kapımız izole edilmeli. Çok soğuk alıyor. Burada tandır evimiz var ekmek yapıyoruz. Çömlek atölyemiz var. Üretiyoruz. Kadınlarımız burada üreterek, emek vererek aile ekonomilerine katkı sunuyorlar. Yani kısacası bu Bitlis evi çok kutsal bir ev. Çünkü insanlara üretmeyi, çalışmayı, çalışarak yaşamı idame ettirmeyi öğretiyor.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme