Ahlat taşının o özelliğine rağbet büyük

Nemrut Dağı eteklerinde yer alan Ahlat Taşı, kışın sıcak yazın serin tutma özelliğiyle artık Akdeniz ikliminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Ahlat taşının o özelliğine rağbet büyük
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde Ovakışla Beldesi yolu üzerinde çıkarılan Ahlat taşları geçmişte kale, kilise, cami, kümbet, çeşme ve minare gibi yapılarda kullanıldı. Günümüzde ise bu taşlar bina izolasyonu, mezar, çeşme gibi yapılarda kullanılıyor. Toprak altından çıkarılması oldukça zor ve zahmetli olan Ahlat taşının bu süreci, bölgede birçok kişiye de istihdam olanağı sağlıyor. Sürece eşlik eden işçiler günün ilk ışıklarıyla birlikte ocaklara gelip, binbir emekle çıkardıkları taş blokları işlenmek üzere atölyelere gönderiyor. Atölyelerde kendilerine şekil bulan taşlar yalıtım ve döşeme malzemesi olarak inşaatlara satılıyor. Son zamanlarda özellikle sıcak iklim bölgelerine satılan Ahlat taşı mikroklima özelliği sayesinde büyük rağbet görüyor.

“TAŞLARIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YAZ AYLARINDA SERİN, KIŞ AYLARINDA SICAK TUTMASI"

Babasından öğrendiği taş işçiliğini kendisinin de 17 yıldır sürdürdüğünü söyleyen Seyfettin Nacaroğlu, bölgede taşın kullanıldığını,ancak son yıllarda Adana başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi’ne gönderdiklerini de belirtti. Nacaroğlu,” Ben bu mesleği babamdan öğrendim. Her sabah saat 05.00’da evimizden çıkarak bu taş ocağına geliyoruz. Burada arkadaşlarımızla birlikte tonlarca ağırlıkta bulunan kaya parçalarını büyük kütleler halinde çiviler, balyozlar yardımıyla çıkarıyoruz. Daha sonra kesilmek ve şekillendirmek üzere atölyemize gönderiyoruz. Günde ortalama 30-40 kadar kaya parçası çıkarıyoruz. Atölyede şekillenen taşlar binaların dış cephe kaplamasında ya da yalıtımında kullanılıyor. Bu taşların en büyük özelliği, yaz aylarında serin, kış aylarında da sıcak tutmasıdır. Özellikle sıcak iklimin yaşandığı Adana bölgesinden bu yıl ciddi talep aldık. Buralarda yaz aylarında serin olması için kullanılıyor. Bizler de çocuklarımızın geçimini bu şekilde sağlıyoruz. Zor ama sevdiğimiz bir iş. Burada kırmızı, siyah ve beyaz renkte taşlar çıkıyor. Dekorasyon için de bu taşlar kullanılıyor." diye konuştu

Bakmadan Geçme