Özlüce Barajı çiftçileri sevindirdi

Bingöl Özlüce Barajı'nda su seviyesi yağışların etkisiyle yüzde 68,7'ye ulaştı. Çiftçiler mutlu...

Özlüce Barajı çiftçileri sevindirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bingöl'de kuraklıktan etkilenen Özlüce Barajı, bu yılki yağışlarla tekrar canlandı. Doluluk oranı yüzde 68,7'ye ulaşan baraj, susuzluktan çoraklaşan ve su çekilmesinden dolayı çatlayan toprağa adeta can suyu oldu.

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, barajda geçen yıl mayıs ayında yüzde 33,9 olan su seviyesi kuraklığın yoğun hissedildiği temmuzda yüzde 2,1'e kadar gerilerken, Mayıs ayında kar ve yağmur suları ile artan su seviyesi yüzde 68,7'ye ulaştı.

Özlüce Barajı'nın çevreye olan etkisini değerlendiren Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Polat, kar yağışının floristik çeşitliliği etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Kar yağışının çalımsı ve ağaçsı türlerin köklerinin zarar görmesini de engellediğini ifade eden Polat, ayrıca kar örtüsünün bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direncini de artırdığını belirtti.

Polat, karın erimeye başlamasının bitkiler için hayati öneme sahip olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Karların erimesi toprağın neminin artmasına ve yer altı su rezervlerinin zenginleşmesine katkı sağlar. Bunun yanında karda bulunan amonyak karın erimesiyle toprakta kalır ve bitkilerin azot ihtiyacını karşılamaya katkıda bulunur. Yine erimenin başlamasıyla toprağa süzülen kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi önemli mineralleri çözerek bitkilerin bu minerallerden faydalanmasını kolaylaştırmaktadır. Yavaş eriyen kar suları topraktaki nemliliği daha uzun bir döneme yaydığı için bitkilerin de uzun süre yeşil kalmalarını sağlar. Hayvancılığın yoğun yapıldığı bölgelerde hayvanların doğal, yeşil alanlarda beslenme süreleri uzamış olur."

"ARICILARIN BEKLENTİSİ ARTTI"

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan arıcılık faaliyetlerinin de iklim değişikliklerinden büyük oranda etkilendiğine işaret eden Polat, "Kar ve mevsimsel yağışlar arı ürünlerine kaynaklık sağlayan flora üzerinde önemli etkilere sahiptir. 2021 yılının kurak geçmesi bölgedeki birçok ilin bal rekoltesinde önemli oranda düşüşe neden olmuştur. Ancak 2022 yılı kış döneminde kar yağışının daha yoğun olması ve mevsimin yağışlı geçmesi arıcıların beklentilerini ve üretim hedeflerini de önemli ölçüde artırmıştır." dedi.

"KURAKLIĞI HAFİFLETECEK"

Bingöl Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre Gençlik ve Sivil Toplumu Geliştirme Derneği (BİNÇEVDER) Başkanı Cuma Karaaslan ise geçen yıl yaz mevsiminde kuraklığın yaşandığını, özellikle sıcaklık ve nem artışı olduğunu belirterek, bu yıl ise son yılların en yoğun kar yağışının meydana geldiğini söyledi.

Karaaslan, bu suların karların erimesi sonucu oluştuğunu anlatarak, "Küresel iklim değişikliğinin ortasındayız, başlangıcını çoktan geçtik. Geriye dönüş mümkün mü elbette mümkün." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme