Bingöl'de yarım asırlık meslek devam ediyor

Bingöl'de ikamet eden Sadarettin (65) Tunç, severek yaptığı terzilik zanaatını 52 yıldır sürdürmeye devam ediyor.

Bingöl'de yarım asırlık meslek devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bingöl’de yaşayan Sadarettin Tunç (65), 1969 yılında köyden gelerek terzi çırağı oldu. 1975 yılında kendi iş yerini açan Tunç, o günden bu yana bu mesleği severek icra etmeye devam ediyor.

“YARIM ASIRDIR DEVAM ETTİRİYORUM, BIKMADIM”

Ulu Cami pasajındaki 10 metrekarelik dükkânında yaklaşık 30 yıldır mesleğini severek yapan Tunç, "1969’da Bingöl’e gelip ilk çıraklık dönemime başladım. Eski hal dediğimiz yerde çıraklığa başladım. 1975’e kadar çıraklık, kalfalık, ustalık ve 1975’te de dükkânımı müstakil olarak açtım. 1991’de bu camimiz faaliyete girdi ve 30 yıldır bu pasajdayım. Esnaflık, terzilik sanatımı devam ettirmekteyiz. Mesleğimi severek hem de en iyi şekilde nasıl olacaksa o şekilde yapmaya çalışıyorum. Mesleğimi yarım asırdır devam ettiriyorum ve her gün gittikçe daha severek yapıyorum, bıkmadım. Yaşım ilerlemesine rağmen." İfadelerini kullandı.

"ÇIRAKLIK DÖNEMİMDE MESLEĞİMİZE RAĞBET VARDI"

Tunç kendisinin çırak olduğu dönemde mesleğe çok ilgi olduğunu söyledi. Tunç, "Tabi günümüzün şartlarında mesleğimizde yeni yetişen ve yetiştirdiğimiz eleman maalesef yoktur. Benim çıraklık ve kalfalık dönemimde aşırı derecede mesleğimize rağbet vardı. O tarihte okullar tatil olur olmaz her baba alıp çocuğunu yanımıza getiriyordu. Böyle bir dükkânda o gün için çırakla beraber 7-8 kişi çalışabiliyordu. O gün şartlar daha ağırdı. Biz bir ütüyü çalıştırmak için kömür arıyorduk. Fırın fırın dolaşıp kömür arıyorduk. O zaman kömürlü ütüleri çalıştırıyorduk. Şimdi ise teknolojidir, sanat daha kolay olmuş.” diye konuştu.

“MESLEĞİN BİTECEĞİ GİBİ MAALESEF MÜŞTERİLER DE BİTMEK ÜZERE”

Müşteri kitlesinin orta yaş ve yaşlı kesimden olduğunu söyleyen Tunç, "Mesleğimizde tabi şu an için gençler elbise diktirmiyorlar. Konfeksiyonlarda sportif elbiseleri giyiyorlar. Bizim müşterilerimiz ağırlık orta yaş ve yaşlı kesime hitap ediyor. Mesleğin biteceği gibi maalesef müşteriler de bitmek üzeredir." dedi.

“YORGUN DÜŞTÜĞÜM İÇİN ARKADAŞIN DÜĞÜNÜNE GİDEMEDİM”

Konuyla ilgili bir anısını da paylaşan Tunç, “Benim bir arkadaşım sabah geldim dükkânın önünde bekliyor. Düğünüm kurulmuş dedi ve ben hemen acilen onun elbisesine başladım iki gece eve gitmedim ve elbisesini bitirdim. Tabi yorgun düştüğüm için arkadaşın düğününe gidemedim. Yani o gün ki şartlarda çok rağbet vardı. Maalesef bugün o rağbet artık yok.” dedi.

Bakmadan Geçme