"Para değil sanat sevdası"

Bayburt'ta geçimini kalaycılıktan kazandığı gelirle sağlayan Hanefi Sarıkaya, 54 yıllık mesleğini 'para değil sanat sevdası' olarak tanımlıyor.

&quotPara değil sanat sevdası"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkeze bağlı Veli Şaban mahallesinde yer alan 20 metrekarelik bir iş yerinde kalaycılık yapan 65 yaşındaki Sarıkaya, mesleğine 11 yaşındayken çırak olarak başladı. Bayburt'ta yetişen son kalaycılardan olan 4 çocuk babası Sarıkaya, mesleği tamamen öğrendikten sonra ustalaşıp kendi iş yerini açtı . Kentte mesleğini yaşatma gayreti veren son iki kalaycıdan biri olan Sarıkaya, bu yıl Bayburt'ta 'yılın ahisi' seçilmenin de gurur ve mutluluğunu yaşadı.

"BAKTIM KAZAN DÖVÜYORLAR, TOKMAĞI ALDIM VURMAYA BAŞLADIM"

Mesleği ile ilgili bilgiler veren Sarıkaya,kalaycılığa bakırcılar çarşısında ayakkabı boyacılığı yaptığı sırada merak üzerine başladığını söyledi. Sarıkaya, "O zaman ki ustam bana 'gel ayakkabılarımı boya' dedi. Boyadıktan sonra baktım orada kazan dövüyorlar. Tokmağı aldım vurmaya başladım. Akşam usta geldi bizim eve, babama dedi 'bu çocuğu bana vereceksin.' Babam da beni yanına verdi. Bazı çıraklar vardı 2-3 yıldır çalışan, 1 lira haftalık alıyorlardı. Ben bir haftalık çıraktım ben de 1 lira aldım. Böylece 5-6 yıl ustamla çalıştım." diye konuştu.

Köylerde de bir süre kalaycılık yaptığını belirten Sarıkaya, kazandığı para ve babasının Mesleğine olan sevgisini 'para sevdası değil, sanat sevdası' ifade eden Sarıkaya şunları kaydetti:

"Bakırcılık dediğin zaman eskilerin şöyle bir lafı var, 'altının gramı, bakırın kilosu' bu çok önemli yani para sevdası değil, sanat sevdası. 6 yıl bu mesleğe gönül verdim, 1 lira haftalık alarak çıraklık yaptım. Akşama kadar ustamla çalışır hava kararınca da ustamla gidip nal yapardık. Panayırlara giderdik, nal döverdik ve 1 lira alırdık."

"ŞİMDİ ÇIRAK YOK , İŞ YETİŞTİREMİYORUZ"

Yıllar içerisinde kalaycılık mesleğine ilginin azaldığına dikkati çeken Sarıkaya, "Önceden vatandaş getirip çocuğunu verip, 'usta, bunun eti senin kemiği benim' derdi. Şimdi çırak yok, iş yetiştiremiyoruz ama kimse çocuğunu bu tür işleri yapması için vermiyor. Benim bir oğlum var onun elinden geliyor. İstese bu işi yapar ama sevdalığı yok." dedi.

"SON 3 YILDIR BAKIR İŞİ BİRAZ ARTTI"

Teknolojik yenilikler ve gelişmeler nedeniyle bakır ürünlere ve kalaycılığa ilginin azaldığına söyleyen Sarıkaya, son yıllarda özellikle ata yadigârı ürünleri kalaylatmak isteyenlerin yoğunlaştığına işaret etti. Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden çok iş vardı. Hafta başı olduğunda 10-15 kazan kalaylardık. Uzun zaman duraksadı ama son 3 yıldır bakır işi biraz arttı. Bunlar sevdalık, ana baba yadigârı. Şimdi getiriyor tenceresini, kazanını 'annemden kaldı, babamdan kaldı, bunu eski haline getir.' Ben diyorum ki artık bundan iş geçmiş ama 'ne yap et bunları eski haline getir' diyorlar. Ben de elimden geldiğince yapıyorum. Tabii eşyaları eski haline kavuşturunca mutlu oluyorlar.

Bu yıl kentte 'yılın ahisi'seçildiğini anımsatan Sarıkaya, mesleğin yaşatılmasına verilen destekten dolayı Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği yetkililerine teşekkür etti.

Bakmadan Geçme