Hayvan hastalıklarında yeni dönem : Mikroçip

Bayburt'ta da kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilmeye başlandı.

Hayvan hastalıklarında yeni dönem : Mikroçip
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ev hayvanlarının Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği kapsamında Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında imzalanan protokol gereği kimliklendirilen hayvanlara işlemler veteriner hekim gözetiminde uygulanıyor.

MİKROÇİP SAYESİNDE KOLAYLIKLA BELİRLENECEK

Veteriner hekimler gözetiminde deri altına yerleştirilen mikroçip sayesinde hayvanların hareketlerinin takibi gözlemlenecek ve bu sayede kuduz hastalığı başta olmak üzere birçok hayvan hastalıkları takip edilebilecek. Erken ve etkin müdahalenin amaçlandığı mikroçip uygulamasında, veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenerek, hayvanın mikroçip numarası veri tabanına kaydedilecek. Sisteme kayıtlı hayvanın kaybolması halinde durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildiren evcil hayvan sahipleri, kayıp hayvanını mikroçip sayesinde kolaylıkla bulabilecek.

2022 YILINDAN İTİBAREN ZORUNLU HALE GELECEK

Diğer taraftan yine imzalanan protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılından itibaren kimliklendirilerek, kayıt altına alınması zorunlu hale getirilecek . Bayburt'ta kimliklendirilmesi yapılan hayvanların sahiplerine gerekli bilgileri aktaran veteriner hekimler, mikroçip uygulamasının hayvan sağlığı açısından hiçbir sorun yaratmadığını vurguladı. Yenidoğan hayvanlara 3. aydan sonra mikroçip taktırma işleminin yapılacağını söyleyen Veteriner Hekim Kürşad Yıldız, barınaktan ya da sokaktan alınarak sahiplenilen hayvanlara da mikroçip takılabileceğini kaydetti. Mikroçip uygulamasıyla ev hayvanlarının kaydının sisteme yapılarak düzenli olarak aşı takibinin yapılacağını vurgulayan Yıldız, ev hayvanı bulunan herkesin tarım il ve ilçe müdürlüklerine giderek, hayvanını sisteme kayıt etmeleri çağrısında bulundu.

Bakmadan Geçme