Bakan Ersoy'dan cemevleri açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kamuyoundaki yaygın algının aksine, cemevlerinin Bakanlığa bağlanmadığını, yalnızca ihtiyaçlarını karşılayacak bir kurum oluşturulduğunu söyledi.

Bakan Ersoy'dan cemevleri açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

"HİÇBİR CEMEVİ BİZE BAĞLANMADI"

Cemevlerinin Bakanlığa bağlandığına dair eleştirilerle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Ersoy, hiçbri cemevinin Bakanlığa bağlanmadığını vurgulayarak, "Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı. Yeni kurulan kurumumuz cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini karşılamak için kurulmuş bir destek kurumu. Hiçbir cemevi bize bağlanmadı." dedi.

Meclis'ten geçen kanuni düzenlemeyle cemevlerinin aydınlatma, su, bakım, onarım, imar sorunu gibi ihtiyaçlarının karşılanacağını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle konuştu:

"Bu kuruma bir müracaat yoksa yani bir eksik, ihtiyaç talebinde bulunulmamışsa cemevleriyle bir ilişkisi kurulmuyor. Cemevi kendi bize başvurursa, 'Benim bu ihtiyaçlarımı karşılayın' derse biz destek oluyoruz. Sonuçta vatandaşın ihtiyaçlarını, taleplerini karşılamak devletin görevi. Devlet bununla ilgili çok ciddi bir adım attı. Bu ihtiyaçları karşılama görevini de bizim bakanlığımıza verdi. Biz de adım adım bunları gerçekleştireceğiz, Alevilik-Bektaşilik üzerine mastır ve doktorasını yapmış uzman arkadaşlar görevlendirilecek. Devlette ilk defa bir Alevi-Bektaşi cemevi kariyer uzmanlığıyla ilgili bir alan açılmış oldu."

ÖZEL TİYATROLARA DESTEK 10 KAT ARTTI 

Öte yandan özzel tiyatrolara ve sinemaya destek sağlanmadığı eleştirilerini kabul edemeyeceğini belirten Ersoy, özel tiyatrolara verilen desteğin 10 kat arttığını dile getirdi.

Sinema desteklerinde ciddi bir artış yaşandığına işaret eden Ersoy, 1990-2002 yılları arasında 5,4 milyon dolar olan sinema sektörü desteğinin, 2005-2022 arasında 47 kat artarak 253,2 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

TELİF HAKLARI ÇALIŞMASI YIL SONUNDA TAMAMLANACAK 

Özel kopyalama harçlarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Ersoy, gelirin kanun ve yönetmeliklerle belirtilen usul ve esaslara göre meslek birliklerine, kültürel projelere ve yatırımlara harcandığını ve Sayıştay tarafından denetlendiğini kaydetti.

Ersoy, Telif Hakları Yasası çalışmalarının sene sonunda tamamlanmasının öngörüldüğünü, meslek birliklerinin uzlaşamamasından kaynaklanan sorunlar olduğunu vurgulayarak, "En sonunda onlara gerçekten gelirlerini arttıracak bir formül önerdim. Bu formülde aralarında uzlaşmaya varmak üzereler. Kanun değişikliğine gerek kalmadan o işi de çözeceğimize emin olabilirsiniz." dedi.

Bakmadan Geçme